Article_Top_970x250

U Tomislavgradu predstavljena knjiga 'Neretva ’93. i obrana Vrdi'

ratni događaji

U Tomislavgradu predstavljena knjiga 'Neretva ’93. i obrana Vrdi'

ožu 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ilustracija

U organizaciji tomislavgradskog ogranka Matice hrvatske u Tomislavgradu je predstavljena knjiga "Neretva ’93. i obrana Vrdi", autora Marinka Sose, ratnog zapovjednika brigade Viteza Ranka Bobana Grude.

U knjizi su opisani ratni događaju iz 1993. u vrijeme vojne operacije Armije BiH "Neretva ’93." u mjestu Vrdi, smještenom sjeverozapadno od Mostara, između Neretve i Čabulje te sela Drežnica, prenosi Fena.

- U knjigu su utkane priče sudionika zbivanja 1993. godine, tijekom zločinačkog nauma Armije BiH da akcijom – napadom "Neretva 93." izađu u selo Vrdi, ovladaju Mostarom i rijekom Neretvom, te tako okupiraju sve zaključno s Neumom - kazao je Sose.

Jedan od promotora knjige, književnik Petar Majić kazao je kako bitka za Vrda predstavlja jednu od ključnih operacija za opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima tijekom Domovinskog rata, usporedivši njezinu važnost s blokadom prolaska tenkova JNA u Prologu 1991. godine te događanjima na Kupresu 1992. godine.

Jedan od promotora knjige, profesor Mijo Tomić ustvrdio je kako je knjiga nastala iz plemenitih i uzvišenih motiva da se oda počast svima onim koji su svoje život dali za hrvatsku slobodu i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Dnevnik.ba