Article_Top_970x250

U Sibiru bukte požari, na Aljasci izmjerena 32 stupnja, glečeri nestaju...

Što se događa?

U Sibiru bukte požari, na Aljasci izmjerena 32 stupnja, glečeri nestaju...

kol 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Povećanje je bilo na snazi čak 11 sati, što je dvostruko više u odnosu na posljednje veliko topljenje iz srpnja 2012. godine

Krajem srpnja došlo je do najvećeg otapanja ledenjaka na Grenlandu i tada se nekoliko milijardi tona vode izlilo u Atlantski ocean, a samim time to je dovelo do podizanja razine mora. U isto vrijeme na Aljasci su zabilježene rekordne temperature, a u Sibiru bukte požari. Ove velike promjene nisu zaobišle ni Europu, gdje se zabilježene rekordne temperature. 

Topljenje glečera je direktno prouzrokovala topla zračna masa koja je došla s Grenlanda nakon što je Europi donijela izuzetno visoke temperature. Tim podacima raspolaže i NASA, koja je do toga došla primjenom Goddard sustava za promatranje Zemlje, a koji su pokazali na temperaturu izmjerenu na visini od dva metra iznad zemlje.

Povećanje trajalo 11 sati

Na nekoliko prizemnih instrumenata koji obavljaju mjerenja, uključujući i jedan na meteorološkoj stanici koja se nalazi na najvišem djelu centralnog područja Grenlanda, rijetko je moguće zapaziti skok temperature do nula stupnjeva. No, 30. srpnja dogodilo se baš to da je temperatura u tom dijelu ne samo dosegnula spomenutu temperaturu nego je i prešla istu.

A povećanje je bilo na snazi čak 11 sati, što je dvostruko više u odnosu na posljednje veliko topljenje iz srpnja 2012. godine.

Val vrućina viskog intenziteta

Visoke temperature dovode do toga da se voda koja se stvara otapanjem ledenjaka koncentrira na površini ledenog pokrivača. To prikazuje i fotografija koju je NASA snimila 30. srpnja na sjeverozapadu Grenlanda, na samom rubu ledenog pokrivača.

Polje visokog zračnog pritiska koje je prešlo preko Aljaske u lipnju 2019. pokrenulo je val vrućina neviđenog inteziteta. Temperature su u nekim dijelovima Aljaske dosezale 26, pa i 32 stupnjeva te je srušeno više temperaturnih rekorda.  A sve te promjene i događanja utječu na klimu u cijelom svijetu, što pokazuju i rekordne temperature u Europi, a upozorenja stručnjaka su sve glasnija.

Dnevnik.ba