Article_Top_970x250

U Sarajevu upriličen koncert povodom početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

u organizaciji veleposlanstva rh

U Sarajevu upriličen koncert povodom početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

sij 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Svečanim koncertom komornog ansambla "Arbor Vitae Trio" Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH večeras je u Sarajevu obilježila početak predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić izjavio je u uvodnom obraćanju da to predsjedanje predstavlja povijesni trenutak za Hrvatsku, zbog čega su ga večeras željeli obilježiti i u BiH zajedno s prijateljima i susjedima.

- Hrvatska, koja je pretrpjela rat i agresiju, postala je članica Europske unije u želji da zajednički s drugim europskim narodima gradi Europu mira i napretka, Europu zajedničkih vrijednosti. Sada, u ulozi predsjedateljice Vijeća Europske unije, Hrvatska ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, dati Europi svoj doprinos - istaknuo je Sabolić.

Dodao je da je Hrvatska pripremila program svog predsjedanja čiji su prioriteti objedinjeni u motu "Snažna Europa u svijetu punom izazova", te da će im prioriteti biti održiv gospodarski rast, povezivanje, sigurnost i politika proširenja.  

- Vjerujući čvrsto u europski identitet država europskog jugoistoka, zalagat ćemo se za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi kandidata i potencijalnih kandidata, uz puno ispunjavanje utvrđenih kriterija - naglasio je Sabolić.

Naglasio je da je Hrvatska spremna pomoći BiH na europskom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice EU, te da će se zalagati za mogući napredak Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata.

- Ne smijemo zaboraviti da Europska unija nije puka zona slobodne trgovine, niti socijalno utočište. Ona je projekt zajedničkog života u miru, projekt pokrenut i potaknut strašnim iskustvima europskih ratova i nemjerljivih tragedija država, naroda i ljudi. To je razlog zašto se i danas vrijedi boriti za Europu zajedničkih vrijednosti - poručio je Sabolić.

Večerašnji koncert, na koji su pozvani predstavnici bh. vlasti, diplomatskog zbora i drugi visoki gosti, prvi je u nizu kulturnih događaja koje tijekom šestomjesečnog predsjedanja organizira Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba