Article_Top_970x250

U Sarajevu se ne mogu kupiti zaštitne maske: "Nemamo ih više"

panika u glavnom gradu BiH

U Sarajevu se ne mogu kupiti zaštitne maske: "Nemamo ih više"

velj 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U ljekarnama u Sarajevu vlada nestašica zaštitnih maski zbog velike potražnje usljed panike koja je zavladala zbog mogućnosti širenja koronavirusa koji je na pragu BiH.

Da je među pojedinim građanima zavladala panika, potvrđuje podatak da se danas ni u jednoj ljekarni u Sarajevu nisu mogle kupiti zaštitne maske, prenosi Avaz.

- Nemamo maske trenutno jer je nestašica u nabavci, ali nadamo se da će ih uskoro biti – rekla je uposlenica jedne ljekarne na Marindvoru.

Na Kovačićima i Grbavici su dobili isti odgovor.

Cijene su, evidentno, znatno više u odnosu na prosinac.

Deset komada kirurških maski, prije malo više od mjesec, moglo se kupiti za 2-3 KM, a danas isti paket košta 5,60 maraka.

U ljekarni na Socijalnom su također rekli da na stanju nemaju zaštitne maske te da je razlog taj što ih nemaju gdje nabaviti. 

- Dobavljali smo maske iz Kine, ali zbog pojave koronavirusa obustavljena je isporuka – rečeno je u ljekarni na Socijalnom. 

Svi uposlenici rade s maskama na licu, a kako stoji na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zdrave osobe je trebaju nositi radi prevencije. 

- Masku nosite ukoliko kišete ili kašljete. Maske su efikasne samo ako se koriste u kombinaciji s čestim pranjem ruku dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola ili sapunom i vodom - savjetuju u Zavodu. 

Dnevnik.ba