Article_Top_970x250

U Sarajevu održan skup podrške za Palestinu

Prosvjed protiv Trumpa i Izraela

U Sarajevu održan skup podrške za Palestinu

pro 17, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Više od stotinu građana i predstavnika brojnih udruženja okupilo se danas u Sarajevu na mirnim protestima protiv odluke odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jeruzalem proglasi glavnim gradom Izraela.

Sudionici protesta okupili su se iza podneva ispred Sebilja na Baščaršiji i mirnim mitingom iskazali neslaganje s odlukom predsjednika SAD-a, piše N1.

Noseći palestinske zastave i transparente, okupljeni su poručili da je Jeruzalem glavni grad Palestine i porukom da je "Intifada samoobrana" pružili su podršku palestinskom narodu.

Protestno okupljanje održano je u organizaciji Udruženja ''Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva'', Udruženja ''Palestinska zajednica u BiH'', ''Egipatska Unija u Bosni'', Udruženja ''AKOS'', te Udruženja ''Mladi muslimani''.

"Danas smo se okupili u Sarajevu, koje svi nazivaju europskim Jeruzalemom kako bi poslali jedinstvenu poruku za vječni palestinski glavni grad Jeruzalem, da Palestinci nisu ostavljeni sami. S nama su čestiti, hrabri ljudi koji podržavaju pravdu i mir u svijetu”, rekao je Majed Maarouf, bivši ambassador Palestine u BiH i aktualni predsjednik Udruženja "Palestinska zajednica u BiH".

Kako je kazao, predsjednik SAD-a Donald Trump ne može odlučivati u tuđe ime i donijeti odluku o proglašenju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

"Jeruzalem je međunarodni grad, Jeruzalem je glavni grad Palestine, otvoreni grad za sve vjere, za kršćane, muslimane i Jevreje”, poručio je Maarouf.

On je u obraćanju skupu ponovio da nitko od Palestinaca neće zaboraviti svoju domovinu te je pozvao Europsku uniju da prizna Palestinu kao državu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Avdo Hebib, predsjednik udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva, poručio je u obraćanju skupu da je u povijesti nezabilježeno da se jedan narod, poput palestinskog, ovoliko dugo bori za slobodu koju mu “ugrožavaju oni koji okupatorsko pravu uzimaju sebi”.

Prema njegovim riječima, odluka Trumpa da se Jeruzalem proglasi glavnim gradom Izraela je jednostrana i uvjerenja je da istu neće priznati nitko.

"Mi dajemo punu podršku borbi za slobodu palestinskog naroda i kažemo gospodinu Trumpu da zemlju Palestinaca ne može nikome poklanjati. To je povijesno, vijekovno vlasništvo palestinskog naroda, a sam Jeruzalem je centar svih religija svijeta - islama, kršćanstva i ostalih. Prema tome, dati prijedlog da se takvo nešto desi je nesuvislo i tako je ocijenjeno i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji će imati posebnu sjednicu posvećenu tome pitanju", istaknuo je Hebib.

Pozdravio je i odluku Organizacije islamske konferencije (OIC) na nedavnom zasjedanju u Istanbulu da se odbaci jednostrana odluka američkog predsjednika i da se Istočni Jeruzalem proglasi glavnim gradom Palestine.

“U tom pravcu jedinstvo islamskog svijeta je pokazano na konferenciji u Istanbulu. Prema tome, s ovim se ne može niko igrati jer je u pitanju mir u čitavom svijetu koji neko hoće da ugrozi zbog nekakvih sitnih vlastitih interesa”, poručio je Hebib.

Poručio je da se danas iz Sarajeva šalje poruka podrške Palestincima, muslimanima u Mianmaru, Sudanu, Jemenu, narodima koji su ugroženi i svima onima koji se bore za ravnopravnost i slobodu ljudi.

Dnevnik.ba