StoryEditor

U Posušju održano 14. “Silo na ognjištu”

Piše D  /  11.08.2019., 10:08h

Smotru, koja je dio programa manifestacije „Posuško lito 2019“ otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Posušje Ivan Lončar. Od 20:30 sati mnoštvo posjetitelja na Trgu hrvatskih branitelja, u srcu našeg malog grada, uživalo je u zvucima dipli, gusala i izvornih narodnih pjesama, prenosi Posusje.net.

Prekrasnim trgom širili su se mladi i stari glasovi pjevajući gangu i budeći sjećanja na ne tako davna vremena kada je ova tradicija bila sastavni dio svakodnevnog života naših baka i djedova. Na ovoj večeri folklora i kulturne baštine nije nedostajalo osmjeha kako izvođača tako ni publike koji su uživali u bogatom programu, a organizatori su zasigurno ponosni na pokazano jer uz ovakvo društvo i njegove članove tradicija i baština hrvatskih običaja u Posušju živi danas i sigurno se otima zaboravu i za neka buduća vremena.

Osim domaćeg kulturno umjetničkog društva na smotri su svoje običaje i tradiciju pokazali i KUD „Karaševska zora“ iz Rumunjske, KUD „Dalmacija“ iz Dugog Rata, HKUD „Rudine“ iz Livna, HKUD „Srce Zagore“ čiji su članovi iz dvije županije Splitsko – dalmatinske i Šibensko – kninske, KU „Linđo“ Ošlje-Stupa, te HKUD „Brotnjo“ iz Čitluka.

Prije početka same smotre predsjednike i predstavnike ovih društava, zajedno s društvom domaćinom, primio je načelnik Posušja Branko Bago u Uredu načelnika. Načelnik se zahvalio ponajprije gostima na dolasku u Posušje i sudjelovanju na smotri, a time i u programu manifestacije “Posuško lito 2019”.

„Uvjeren sam kako vaša društva imaju što pokazati posuškoj publici i kako ćemo svi uživati u vašim izvedbama.“, istaknuo je načelnik. Također je čestitao društvu „Fra Petar Bakula“ na još jednoj uspješnoj organizaciji smotre naglasivši važnost daljnje suradnje Općine i društva kako bi se nastavili nizati ovakvi uspješni događaji. Načelnik je folklorašima uručio prigodne poklone kao uspomenu na njihov večerašnji nastup na smotri u Posušju.

Nakon što su kulturno-umjetnička društva završila sa svojim nastupom, publiku je nastavio zabavljati poznati sastav „Slavonia Bend“.

Dnevnik.ba

26. rujan 2021 03:17