Article_Top_970x250

U Njemačkoj počeli koalicijski pregovori

budućnost eu

U Njemačkoj počeli koalicijski pregovori

sij 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Očekuje se da početni pregovori između konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrata (SPD), lijevog centra, o formiranju nove njemačke vladajuće koalicije, koji su počeli danas, budu usmjereni na budućnost Europske unije.

Stranački i parlamentarni čelnici iz CDU-a kancelarke Merkel, njene bavarske sestrinske stranke CSU-a i SPD-a sastali su se u sjedištu CDU-a u njemačkoj prijestolnici.

Troje stranačkih čelnika - Merkel i Martin Schulz iz SPD-a i Horst Seehofer iz CSU-a okupili su se na današnjem sastanku kako bi raspravljali o mogućnosti formiranja još jedne velike koalicije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je niz prijedloga o reformi EU neposredno nakon njemačkih rujanskih izbora, uključujući i posebni proračun eurozone, uvođenje funkcije europskog ministra financija i formiranje zajedničkih europskih snaga za vojnu intervenciju. 

Njemačka, koja je skupa s Francuskom pokretačka snaga EU, nespremna je, međutim, da pruži jasnu viziju Europe nakon Brexita, dok se Merrkel bori da formira novu vladu.

Čelnici CDU-a, CSU-a i SPD-a priopćili su u nedjelju navečer da će raspravljati o nužnosti sveobuhvatnih reformi.

- Svi smo svjesni naše odgovornosti za budućnost Europe - izjavio je glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil.

Njemačku predvodi prijelazna vlada od 24. rujna, kada su na parlamentarnim izborima oslabljene CDU i SPD.

SPD je prvobitno odlučila da ide u opozociju, ali je pristala na pregovore nakon neoubičajenog pokušaja Merkel da formira vladu s liberalnim Slobodnim demokratima (FDP) i Zelenima u pregovorima koji su propali u studenom.

Razgovori, koji bi trebali završiti u petak, predstavljaju tek uvodnu fazu u šire koalicijske pregovore, i za njima bi trebale uslijediti formalne diskusije. Sve strane usaglasile su se u nedjelju da će se suzdržati od davanja javnih izjava do okončanja pregovora, prenosi dpa. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250