Article_Top_970x250

U Neumu održana ronilačka eko akcija

Sunčane naočale, mobiteli, gume i što još ne

U Neumu održana ronilačka eko akcija

lip 11, 2018

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Neumu se ovog vikenda provela akcija čišćenja podmorja.

Vikend za nama, u Neumu je obilježila tradicionalna ekološka akcija čišćenja podmorja koju već jedanaestu godinu zaredom organizira HRK Neum u suradnji sa prijateljskim ronilačkim klubovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kako doznajemo od predsjednika HRK Neum, Ante Džone, uz domaćina su ove godine, svoje snage udružili Ronilački klub Dubrovnik, ERK Periska Ploče, Ronilačko-ekološki klub Hvidra Split, RK Buško jezero Livno, SEUH Mostar, SHREK Vidra Ljubuški, Klub podvodnih aktivnosti i sportskog ribolova Neretva Metković,  ali i Granična policija Neum, Lučka kapetanija Neum te Udruga građana Mare Nostrum Neum, sve skupa šezdesetak ronioca i suradnika na ovoj hvalevrijednoj akciji.

Iako je jedanaesta godina održavanja, predsjednik neumskog ronilačkog kluba ističe kako ih se nekada znalo održati po pet-šest godišnje, čime broj ovakvih podmorskih druženja poprima impozantne razmjere.

Bez obzira na to, količina otpada na morskom dnu se ne smanjuje što potvrđuju i fotografije koje možete pogledati u prilogu teksta.

Nakon dvije godine pauze, nedjeljnoj se akciji pridružio i predsjednik Ronilačko-ekološkog kluba  Hvidra Split, te ujedno predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza Kamilo Čuljak.

U izjavi za Dnevnik.ba Čuljak je istaknuo kako u tom razdoblju ronilačko-ekološka akcija nije nimalo izgubila na svojoj dinamici, brojnosti i entuzijazmu, dapače, broj sudionika se iz godine u godinu povećava. Ove su se godine, ističe predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza, uključili čak i kupači sa neumskih plaža što pokazuje da se i kod ljudi sve više budi svijest o važnosti očuvanja mora i podmorja.

„ U Neumu se susreću klubovi  od Splita do Dubrovnika sa klubovima Herceg-Bosne, događa se čvrsta sinergija između nas čime osim dobre suradnje demonstriramo i da one formalne granice kada je riječ o ovakvim akcijama ne postoje jer svi smo mi jedna ekipa.“ – izjavio je Čuljak za Dnevnik.ba te na kraju i dodao kako su hvalevrijedni rezultati nakon akcija najbolji pokazatelj spomenutog zajedništva.

Podsjetimo, najveći sponzor ovogodišnje eko-akcije čišćenja podmorja je Turistička zajednica HNŽ na čelu sa Neumljaninom Andrijom Krešićem, ali i neumski hoteli Zenit, Grand hotel Neum te Hotel Sunce.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250