Article_Top_970x250

U Mostaru predstavljeno "Južnoslavensko pitanje", knjiga aktualna danas jednako kao i prije 100 godina

knjiga publicista i političara Ive Pilara

U Mostaru predstavljeno "Južnoslavensko pitanje", knjiga aktualna danas jednako kao i prije 100 godina

svibnja 24, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na žalost, moram reći da danas nismo puno bliže južnoslavenskom odgovoru. Stalno ponavljamo iste pogreške i onda je moguće da nam se na javnoj sceni nude iste stvari koje su se nudile, govorit ću na primjeru Hrvatskog sabora, i u vrijeme Khuena-Hedervaryja - ocijenio je Švagelj.

Pretiskano izdanje hrvatskog prijevoda knjige publicista i političara Ive Pilara "Južnoslavensko pitanje" predstavljeno je u četvrtak u Mostaru.

Kako je predgovoru knjige naveo Slobodan Prosperov Novak, radi se o jednoj od tri najvažnije hrvatske knjige u 20. Stoljeću, prenosi Fena.

- Knjigu je Pilar napisao na temelju svog iskustva. Obišao je sve južnoslavenske zemlje, upoznao ljude i na temelju toga obradio uzroke i posljedice svih zbivanja u ovom dijelu Europe, koji često ljudi nazivaju područje južnoslavenskih zemalja - kazao je za Fenu Dražen Švagelj, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima u čijoj je nakladi obavljen novi pretisak.

Knjiga je napisana za vrijeme dok je Pilar živio u Tuzli, objavljena je u Beču 1918. godine na njemačkom jeziku. Na hrvatski jezik preveo ju je Fedor Pucek, a objavila ju je Matica hrvatska 1943. Pretisak prvoga hrvatskog izdanja objavljen je 1991. u Varaždinu.

- Treba imati na umu u kojem vremenu je ta knjiga pisana, tako da Pilar govori kako je rješenje južnoslavenskog pitanja da "hrvatske zemlje", kako ih on naziva, i neke druge zemlje, nađu rješenje unutar Austro-Ugarske monarhije, pa bismo mogli pomisliti da je to nešto što je s današnjeg aspekta nevažno. No, Pilar raščlanjuje povijest i na osnovu tih saznanja i danas vrlo lako možemo predvidjeti što će se dogoditi i što će netko reći. Nevjerojatno je kako se iste stvari, isti argumenti, a koji zapravo i nisu argumenti, danas, sto godina kasnije, ponavljaju - istaknuo je Švagelj.

Po njegovim riječima, Pilar je puno pažnje poklonio problematici Hrvata u BiH, istaknuvši "kako je rješenje bh. problema ključno za rješenje cijelog ovog područja".

- Na žalost, moram reći da danas nismo puno bliže južnoslavenskom odgovoru. Stalno ponavljamo iste pogreške i onda je moguće da nam se na javnoj sceni nude iste stvari koje su se nudile, govorit ću na primjeru Hrvatskog sabora, i u vrijeme Khuena-Hedervaryja - ocijenio je Švagelj.

Dodao je kako "Južnoslavensko pitanje" ima iznimnu znanstvenu vrijednost te je djelo vrijedna čitanja, iako, kako je Švagelj naglasio, njezino čitanje zahtjeva određeni napor i angažman.

Ivo Pilar rođen je u Zagrebu 1874., a preminuo je pod sumnjivim okolnostima 1933. Bio je pravnik i ekonomist. Živio je u BiH, a od 1920. do smrti u Zagrebu.

Organizatori mostarske promocije njegove knjige su Odjel za Drugi svjetski rat i Domovinski rat HNS-a i Središte hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250