Article_Top_970x250

U luksuznoj robnoj kući potrošila 35 milijuna KM. Mora dokazati porijeklo imovine

jedna od najrastrošnijih žena

U luksuznoj robnoj kući potrošila 35 milijuna KM. Mora dokazati porijeklo imovine

lis 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Prva meta britanskog antikorupcijskog zakona je Zamira Hajiyeva koja se sada bori da zadrži svoju 11,5 milijuna funti vrijednu kuću, piše BBC.

Hajiyeva, inače iz Azerbajdžana, izgubila je spor u kojem je tražila da ostane anonimna. Naime, argument na strani medija je bio da javnost mora znati detalje ovog slučaja.

Doznalo se tako i da je Hajiyeva, inače supruga bivšeg bankara iz državne banke u Azerbajdžanu, u robnoj kući Harrod's u deset godina potrošila čak 16 milijuna funti (više od 35 milijuna KM). Kupila je i kuću u blizini poznate trgovine kao i teren za golf u Berkshireu.

Sud joj je naredio da dokaže porijeklo svoje imovine, a ako to ne bude mogla, u opasnosti je da sve izgubi. Zahvaljujući novom 'Zakonu o neobjašnjenom bogatstvu' (Unexplained Wealth Order – UWO), Hajiyeva (55) i njezin muž, Jahangir Hajiyev, moraju objasniti odakle im novac za luksuznu kuću u otmjenoj londonskoj četvrti Knightsbridge.

Odvjetnici bračnog para Hajiyev rekli su da primjena UWO zakona ne smije implicirati neku kriminalnu radnju. Najavili su i da će se žaliti protiv primjene zakona.

Što je 'Zakon o neobjašnjenom bogatstvu' (Unexplained Wealth Order ili UWO)?

UWO je zakon posebno kreiran za potencijalno korumpirane strane dužnosnike koji su pod sumnjom da su oprali novac preko Ujedinjenog kraljevstva.

Istražitelji britanske Nacionalne agencije za kriminal vjeruju da su milijarde funti prljavog novca uložene u nekretnine, no vlasnike je praktički nemoguće optužiti ili im zaplijeniti imovinu radi nedostatka dokaza.

Novi zakon, UWO, nastoji prisiliti vlasnike skupih nekretnina da dokažu porijeklo svoje imovine. Ako bogati strani državljanin ili koji član njegove obitelji ne bude mogao dokazati porijeklo bogatstva, tad će se Nacionalna agencija za kriminal obratiti Visokom sudu i pokrenuti zapljenu imovine.

Tko je bračni par u središtu prve akcije?

Jahangir Hajiyev je bivši čelnik Internacionalne banke Azerbajdžana. 2016. je zatvoren na 15 godina nakon što je optužen za prevaru i pronevjeru desetaka milijuna funti koji su nestali iz banke. Suci su mu također naložili da vrati 39 milijuna funti.

Sedam godina ranije, kompanija sa sjedištem na Kajmanskim otocima platila je 11,5 milijuna funti za kupnju velike kuće nadomak Harrod'su u Londonu. Na sudu je otkriveno da su pravi vlasnici kuće gospođa Hajiyeva i njezin muž.

2013. godine jedna druga kompanija pod kontrolom gospođe Hajiyeve potrošila je više od 10 milijuna funti za kupnju golf terena Mill Ride u Berkshireu, veliki posjed u blizini Ascota.

Britanija je Zamiri Hajiyevoj odobrila boravak u Velikoj Britaniji na osnovu vize namijenjene bogatim investitorima.

Koliko je novca par donio u Veliku Britaniju?

Tijekom saslušanja u srpnju na kojem su Hajiyeva i njezin muž predstavljeni tek s 'gospođa i gospodin A', otkriveno je da Zamira ima ogromne prihode.

Kroz period od deset godina, u Harrod'su je potrošila oko 16 milijuna funti, što je oko 4.000 funti dnevno.

Na sudu su izneseni i primjeri njezine kupovine. Tako je jednom potrošila 150.000 funti u Boucheronu, trgovini sa skupocjenim nakitom, satovima i parfemima. Sljedećeg dana napunila je vinski podrum skupim vinima ukupne vrijednosti 1.800 funti. Jednom prilikom potrošila je 100.000 funti na nakit iz Cartiera i dodatnih 20.000 na luksuzne proizvode za muškarce.

Hajiyeva se koristila trima karticama vjernosti trgovine Harrod's i s 35 kartica koje joj je izdala bivša banka njezinog muža.

Na saslušanju vezanom uz Zakon o neobjašnjivom bogatstvu, sudac Justice Supperstone je rekao: 'Slažem se s Nacionalnom agencijom za kriminal da su izneseni dokazi značajni pogotovo zna li se da je gospodin Hajiyev izdavao kartice svoje banke članovima obitelji putem kojih su ovi trošili ogromne količine novca čime je izravno zloupotrijebio svoj položaj direktora banke.'

Otkriveno je i da su Hajiyevi posjedovali dva mjesta na Harrod'sovom parkiralištu te da je gospođa Hajiyeva za 42 milijuna funti kupila avion Gulfstream G550.

Duncan James, direktor Transparency Internationala UK, rekao je da su on i njegova organizacija oduševljeni primjenom Zakona o neobjašnjenom bogatstvu.

'Zakon bi se trebao još intenzivnije primjenjivati kako bi se otkrilo kome pripada više od 4,4 milijarde sumnjivog bogatstva identificiranog na prostoru Velike Britanije.'

Priznaje li Hajiyeva da je učinila nešto loše?

Ne. Ona kaže da je nevina po svim točkama optužnice i protivila se primjeni UWO-a. Njezini odvjetnici kazali su na sudu da je njoj i njezinom suprugu nanesena ogromna nepravda.

'Odluka da Visoki sud pokrene istragu protiv Zamire Hajiyeve po Zakonu o neobjašnjivom bogatstvu ne smije implicirati da je optužena doista nešto loše učinila, bilo u svoje ili ima svojeg supruga. UWO je dio istražnog procesa, a ne kriminalni postupak te ne uključuje traganje za počinjenim prekršajem ili kriminalom', stoji u njihovoj izjavi.

Jahangir Hajiyev niječe da je prevario vlastitu banku, no žalba protiv presude nije mu uvažena. Njegovi odvjetnici kažu da ga se slučajno povezalo s korumpiranim visokopozicioniranim Azerbajdžancima te da je platio cijenu. Planira se obratiti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Tijekom neuspješnih pokušaja da objasni porijeklo svoje imovine, Zamira Hajiyeva je rekla da je njezin suprug uspješni poslovni čovjek koji je bogatstvo stekao prije nego je postao čelnik banke.

No Nacionalna agencija za kriminal kaže da je Hajiyev između 1993. i 2015. bio državni zaposlenik te kao takav nije imao mogućnosti zgrnuti takvo bogatstvo.

Dnevnik.ba