Article_Top_970x250

U Libiji napadnut vojni kamp za obuku, ubijena devetorica vojnika

odgovornost preuzeo isil

U Libiji napadnut vojni kamp za obuku, ubijena devetorica vojnika

svibnja 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Index.hr

Devetorica vojnika ubijena su danas u napadu na kamp za obuku pripadnika Libijske nacionalne vojske (LNA), koju vodi general Kalifa Haftar, izvijestili su bolnički izvori.

Do napada je došlo u gradu Sebi, koji se nalazi u južnoj Libiji poznatoj po proizvodnji nafte koja je zbog toga meta čestih napada naoružanih skupina. 

Haftar je svoje snage koncentrirao na sjeverozapadu zemlje, gdje posljednjih mjesec dana vodi borbu za glavni grad Tripoli, potiskujući snage međunarodno priznate vlade.

Sukobi su bjesnili u južnim predgrađima Tripolija čitavu noć. Prema riječima mjesnog stanovništva pucalo se iz topništva, no nije objavljeno više pojedinosti.

Odgovornost za napad na Sebu preuzela je Islamska država. Na internetskim stranicama džihadističke grupe stoji da su njezini borci ubili ili ranili 16 osoba te oslobodili zatvorenike iz zatvora.

Vojni izvor za Reuters je kazao da je napadnut zatvor koji se nalazi u kampu Džabril Babi, no nije objavio pojedinosti. Na internetskim stranicama bolnice u Sebi stoji da je u napadu smrtno stradalo devet osoba. 

Sebu, poput većeg dijela južnog područja Libije, pod kontrolom drži LNA, no njegove su se snage udružile s naoružanim skupinama i lokalnim plemenima kako bi pod kontrolom držale čitav teritorij.

Sastav takvih saveza često se mijenja u zemlji koja je u golemom kaosu nakon svrgavanja s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine.

Osim velikim ljudskim gubicima, sukob u Libiji mogao bi rezultirati i narušenom opskrbom naftom te poticanjem migracija prema Europi, a utjecat će i na sprečavanje primjene UN-ova mirovnog plana koji uključuje organizaciju izbora o jedinstvenoj vladi i vojsci, prenosi Hina.

Dnevnik.ba