Article_Top_970x250

U hercegovačkom gradu podivljale cijene stanova, sežu i do 3.000 KM po četvornom metru

rast potražnje

U hercegovačkom gradu podivljale cijene stanova, sežu i do 3.000 KM po četvornom metru

lip 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz

Ugodna klima, ljepote grada, očuvana priroda, zdrava hrana i pristupačne cijene neki su od razloga koji su Trebinje pozicionirali na visoko drugo mjesto svjetske top-liste najboljih gradova za život starih, po izboru njemačkog portala.

Ekspanzija stanogradnje u Trebinju je odavno uzela maha, a čak i u doba pandemije koronavirusa ne posustaje. Prema nekim podacima, u ovom gradu se trenutno gradi deset stambenih objekata s najmanje po 50 stanova.

Blizina mora, popularnih turističkih destinacija Dubrovnika i Herceg-Novog, blaga klima, pristupačne cijene hrane, samo su neki od elemenata koji privlače sve veći broj onih koji žele stan u ovom gradu.

Platežna moć

Prema riječima Mubine van Ven Isović, vlasnice agencije za promet nekretnina u Trebinju, cijene nekretnina su u porastu.

- Cijena kvadratnog metra kvadratnog stana u Trebinju je već dostigla 3.000 KM. Kupci tih stanova su uglavnom iz inozemstva, bilo da su stranci, ili pak naši ljudi koji žive tamo, dakle oni koji imaju bolju platežnu moć - pojašnjava Ven Isović za Avaz.ba.

No, to stvara probleme lokalnom stanovništvu.

- Trebinjcima je jako teško isplatiti taj iznos, pa se okreću stanovima koji su stariji, i samim tim dosta jeftiniji. Cijena kvadrata u ovim stanovima je dosta niža, oko 1.500 do 2.000 KM. To je jedna opcija, a druga opcija je da kupe plac i sami nešto grade. Iako i to sada postaje skuplje, jer su cijene građevinskog materijala u porastu - navodi Ven Isović i dodaje da Trebinje, s obzirom na to da veliki broj stanova kupuju stranci, poprima sve više izgled turističkog mjesta.

Kako navodi, u ovom gradu ima puno stanova u kojima su u mraku tijekom zimskih mjeseci.

Ven Isović: Turistički grad

Foto: Avaz

- Ima puno zgrada u kojima samo deset posto stanova služi za stanovanje tijekom cijele godine, a u ostalim se boravi samo tijekom sezone - ističe Ven Isović.

Najavljivana izgradnja aerodroma u Trebinju svakako će utjecati na cijene stanova, a do koje mjere će ići to nitko ne može predvidjeti.

Raj za umirovljenike

Ugledni njemački portal Fokus uvrstio je Trebinje na listu top 10 svjetskih gradova za život u umirovljeničkim danima.

Kako su pojasnili, ugodna klima, ljepote grada, očuvana priroda, zdrava hrana i pristupačne cijene, neki su od razloga koji su Trebinje pozicionirali na visoko drugo mjesto svjetske top-liste najboljih gradova za život starih, po izboru njemačkog portala.

Dnevnik.ba