Article_Top_970x250

U četvrtak u Širokom Brijegu predavanje o dijabetesu

Udruge dijabetičara u Županiji Zapadnohercegovačkoj

U četvrtak u Širokom Brijegu predavanje o dijabetesu

sij 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ilustracija

Osim predavanja, planirano je i održavanje radionica koje će voditi Branka Karačić i Mia Krešić.

U organizaciji Udruge dijabetičara u Županiji Zapadnohercegovačkoj u četvrtak, 24. siječnja, u 19 sati u kinu "Borak" u Širokom Brijegu održat će se predavanje na temu "S dijabetesom u školi".

Kako se ističe u najavi, predavanje će održati prim. dr. Željka Bilinovac, pedijatar dijabetolog-endokrinolog i mag. psihologije Ivana Galić Granić.

Osim predavanja, planirano je i održavanje radionica koje će voditi Branka Karačić i Mia Krešić.

Unatoč prvotnom šoku u kojem se nađu svi roditelji kod dijagnoze, dijabetes je stanje s kojim se može živjeti ispunjen i kvalitetan život. Zbog sve većeg broja djece s dijabetesom u školama, postoji potreba da se širi broj ljudi informira o osnovnim karakteristikama dijabetesa i problema i poteškoćama koje se mogu dogoditi. Prije svega, to se odnosi na profesore, nastavnike, roditelje, te učenike, priopćili su organizatori.

Riječ je o kroničnoj bolesti koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin – hormon koji omogućuje stanicama preuzimanje glukoze iz krvi i njezinu preradu u energiju. Neadekvatna proizvodnja inzulina ili njegova nedjelotvornost uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija) koja može rezultirati dugoročnom štetom za organizam.

Od dijabetesa boluje 382 milijuna osoba diljem svijeta, a njih puno ne zna ni da ga imaju, dok u BiH od ove bolesti boluje oko 360 tisuća osoba.

Umor i glad, često mokrenje i žeđ, neželjen gubitak težine, mučnina i poriv za povraćanjem, suha usta i svrbež kože te mućenje vida i gljivične infekcije neki su od simptoma ove bolesti.

Dnevnik.ba