Article_Top_970x250

U BiH otvorena birališta za Hrvatski sabor: Nema gužvi

glasanje

U BiH otvorena birališta za Hrvatski sabor: Nema gužvi

srp 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Dvadeset birališta na kojima građani Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo mogu glasovati za Sabor Republike Hrvatske, otvoreno je jutros u Gradu Mostaru.

Problemi ovog puta nisu zabilježeni, a s obzirom da birači po prvi put imaju priliku glasati dva dana, od jutros nema ni velikih gužvi pored glasačkih kutija.

Na teritoriju Bosne i Hercegovine građani s pravom glasa mogu glasovati na 45 biračkih mjesta u gradovima u kojima postoje diplomatsko-konzularna predstavništava Republike Hrvatske.

Na svim lokacijama obavezna je primjena preventivnih higijensko-epidemioloških mjera u skladu s preporukama Državnog izbornog povjerenstva, javlja Anadolija.

Članovi biračkih odbora dužni su nositi zaštitne maske i rukavice, a biračima koji će morati dezinficirati ruke pri ulasku u prostoriju u kojoj se glasa preporučena je i upotreba maski i vlastite olovke kojom će ispunjavati listiće, uz strogu i fizičku distancu među glasačima.

Osim birališta u Mostaru, otvoreno je i deset biračkih mjesta u Vitezu, šest u Sarajevu, četiri u Livnu, tri u Tuzli, te dva u Banjoj Luci. Prema podacima DIP-a u BiH je registrirano 96.535 birača. Dijaspora bira tri zastupnika u Saboru iz jedanaeste izborne jedinice.

Dnevnik.ba