Article_Top_970x250

U Banja Luci umro Marijan Beneš

pokoj mu vječni

U Banja Luci umro Marijan Beneš

ruj 04, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Marijan Beneš, jedan od najboljih europskih boksača svih vremena, umro je danas u Banja Luci u 67. godini.

Marijan Beneš je preminuo nakon duge i teške bolesti.

- Jutros je prestalo kucati srce našeg velikog šampiona. Umrla je legenda ex-yu boksa - navedeno je na internet stranici Boksačkog kluba Slavija Banja Luka.

Marijan Beneš je rođen u Beogradu 11. juna 1951. godine, a već sa devet godina ulazi u ring i bori se protiv osamnaestogodišnjaka i pobjeđuje.

Sa samo sedamnaest godina potpisuje za "Slaviju", boksački klub iz Banja Luke, gdje i ostaje tijekom čitave svoje amaterske karijere.

Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportaš Jugoslavije, osvojio je „Zlatnu rukavicu“, „Zlatni gong“, „Čeličnu šaku“...

Vrhunac svoje amaterske karijere doživljava 1973. godine kada je u Beogradu osvojio titulu amaterskog prvaka Europe u lako-velter kategoriji. Tada se borio protiv Rusa Kamnjeva.

Nakon amaterske karijere prešao je u profesionalce i osvojio titulu europskog prvaka u verziji Europske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 puta iz ringa izašao kao pobjednik, 21 meč pobijedio je nokautom, a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksao neriješeno.

Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksao je još dva egzibicijska meča tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka.

Dnevnik.ba

Tagovi: