Article_Top_970x250

​U Banja Luci danas obilježavanje Dana RS-a, pojačane mjere sigurnosti

praznik u rs-u

​U Banja Luci danas obilježavanje Dana RS-a, pojačane mjere sigurnosti

sij 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim 9. siječnja kao "Dan Republike Srpske", taj bh. entitet i dalje ga obilježava kao praznik.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović prisustvuje jutros i liturgiji u hramu Hrista spasitelja u Banja Luci, koju predvodi patrijarh srpski Irinej, u povodu slave „Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana“, koji je ranije slavljen kao „krsna slava RS“.

Kako javlja Fena, u Banja Luci će danas biti održan i defile u centru grada, svečana akademija i prijemi pod motom "Ponosna i vječna", u povodu neustavnog 9. siječnja, koji je neradni dan u RS.

Pojačane su mjere sigurnosti u gradu, a različiti vodovi policije će sudjelovati i u defileu.

Najavljeno je da će delegaciju Srbije danas u Banja Luci predvoditi predsjednica Vlade Ana Brnabić, kojoj će biti uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Krajem studenoga 2015. godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9. siječnja kao "Dan RS",  nakon čega su srpski dužnosnici RS-a u zajedničkoj izjavi naveli da će se taj datum u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao "Dan RS“.

Bošnjački i hrvatski zastupnici Koalicije "Domovina" (SDA, SBB, HSP) 25. listopada 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o "Danu RS", jer smatraju da je to nastavak protusustavnog i antidayonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. siječnja, kao „Dan RS“.

Taj zakon je usvojen, iako je sud osporavao i entitetski referendum o tom datumu i poništio njegove rezultate.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250