Article_Top_970x250

U 101. godini umro David Rockefeller

poznati američki bankar

U 101. godini umro David Rockefeller

ožu 20, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rockefeller je poznati američki bankar i jedan od najpoznatijih milijardera na svijetu. Prema podacima časopisa Forbes, njegova imovina vrijedi preko 3 milijarde dolara, prenosi Independent.

U svom domu u američkom mjestu Pocantico Hills umro je David Rockefeller. Umro je jutros po lokalnom vremenu, a imao je 101. godinu. Fraiser P. Seitel, glasnogovornik obitelji, potvrdio je smrt, prenosi New York Times. Umro je u snu i to od zatajenja srca, prenosi Hina.

Rockefeller je poznati američki bankar i jedan od najpoznatijih milijardera na svijetu. Prema podacima časopisa Forbes, njegova imovina vrijedi preko 3 milijarde dolara, prenosi Independent.

Rockefeller je najmlađi od šestero djece Johna Rockfellera, a nakon smrti svoje braće i sestara ostao je posljednjim predstavnikom svoje generacije. Preminuli je sin Johna Rockefellera Juniora, a unuk Johna Rockefellera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil.

Dinastija Rockefeller obogatila se u drugoj polovici 19. stoljeća upravo preko poslovanja Standard Oila, najveće naftne kompanije svog doba.

Sam David svjetski je poznat postao kao voditelj Chase Manhattan banka, banke koju je vodio cijelo desetljeće, a koja je postala poznata kao "Davidova banka". Kao utjecajan milijarder, David Rockefeller bio je utjecajan i u politici. Brojni su američki predsjednici koji su ga primali i tražili njegove savjete.

Dok je bio na čelu Chasea od 1969. do 1981., Rockefeller je stvorio takvu mrežu bliskih odnosa s vladama i multinacionalnim korporacijama da su neki promatrači tvrdili da banka ima vlastitu vanjsku politiku.

Nisu ga voljeli ni lijevi ni desni, svatko iz svog razloga

Ime obitelji Rockefeller postalo je simbolom nepopularnih američkih bankarskih politika u dužničkim zemljama. Na ljevici je bio prezren zbog suradnje s Augustom Pinochetom i iranskim šahom, dok mu desnica nije odobravala zagovaranje otvaranja trgovine s Kinom i Sovjetskim Savezom tijekom Hladnog rata.

Trilateralna komisija, koju je osnovao 1973. radi snaženja odnosa između Sjeverne Amerike, Japana i zapadne Europe, postala je česta meta kritika krajnje desnih aktivista i teoretičara zavjere koji je optužuju da želi uspostaviti svjetsku vladu.

Seitel je rekao da je za života donirao gotovo dvije milijarde dolara, između ostalog Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku i Sveučilištu Rockefeller.

Banka Chase Manhattan povećala je svoju vrijednost s 4,8 milijarda dolara, koliko je vrijedila kada joj se pridružio 1946., na 76,2 milijarda dolara kada se povukao u travnju 1981. Danas je dio banke JP Morgan Chase &Co.

David Rockefeller je cijeloga života bio umjereni republikanac.

Diplomirao je na Harvardu 1936. Studirao je englesku povijest i književnost. Poslijediplomski iz ekonomije pohađao je na Harvardu i Londonskoj školi ekonomije, a doktorat iz ekonomije stekao je na Sveučilištu u Chicagu 1940.

Sa suprugom Margaret McGrath imao je šestero djece i desetero unučadi.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250