Article_Top_970x250

Tvorac svjetski poznate krivulje, prof. Laffer u posjetu BiH

ODRŽAT ĆE PREDAVANJE

Tvorac svjetski poznate krivulje, prof. Laffer u posjetu BiH

lis 29, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Siva ekonomija u BiH i njene implikacije na gospodarstvo tema je predavanja koje će u ponedjeljak održati profesor Arthur Laffer, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju koji po prvi put dolazi u BiH.

Predavanje će na Ekonomskom fakultetu UNSA održati za domaće ekonomske stručnjake, te profesore i studente fakulteta, prenosi Fena.

Profesor Laffer, poznat je kao kreator „Lafferove krivulje“, koncepta koji pokazuje što se događa kada vlada znatno poveća stopu poreza.

Iako je namjera da se povećanjem porezne stope povećaju proračunski prihodi, u praksi pretjerano podizanja poreznog nameta postaje kontraproduktivno, pa dovodi do opadanja poreznih prihoda i prelivanja i sredstava i radne snage na crno tržište.

Na Lafferovoj krivulji postoji tzv. optimalna porezna stopa, ona koja povećava prihode vlade, ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju. Laffer vodi kompanije „Laffer Associates“ i „Laffer Investments“, koje provode istraživanja i bave se menadžmentom investicija za državne institucije, mirovinske fondove, korporacije i fondacije širom svijeta.

Dnevnik.ba
 

Tagovi:

Article_Bottom_970x250