Article_Top_970x250

Tuzlanke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

moja kosa - tvoja kosa

Tuzlanke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

ožu 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U okviru akcije ˝Moja kosa-tvoja kosa˝ u Tuzli je danas u tijeku proces doniranja kose za pravljenje perika koje će koristiti djeca oboljela od raka. Za izradu jedne perike potrebno je da šest osoba donira zdravu kosu.

Atifa Buldić-Bešić, koordinatorica za suradnju s Univerzitetskim kliničkom centrom Tuzla iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" ističe da se proizvodnjom perika ruše sve barijere i granice koje nameće sistem, pa se tako osim za djevojčicu koja se liječi u Tuzli, prave i dvije perike za djevojčice iz Banje Luke. Također, iz cijelog regiona, pa čak i iz Ukrajine, javljaju se osobe koje žele donirati kosu, prenosi N1.

"Kao majka djevojčice koja je liječena od leukemije mogu reći da perika mnogo znači djetetu jer ga emocionalno i psihološki osnažuje. Mnogo znači i roditeljima. Mi nismo bili korisnici perike jer projekt tada nije bio zaživio, ali od listopada prošle godine svjedočila sam mnogim situacijama kada su djevojčice patile zbog gubitka kose. To je traumatična i vrlo teška situacija. Isto tako, bilo mi je drago što sam ih vidjela koliko su sretne i koliko su se radovale kada su dobile perike. Ne mogu vam to opisati˝, navela je Buldić-Bešić.

Prema njenim riječima, jedna 16-godišnja djevojčica se zbog gubitka kose bila toliko povukla i samoizolirala da nije željela napuštati kuću, a nakon što je dobila periku, nosi je ponosno, kao krunu. Osim nje, petogodišnjakinja iz Sarajeva svoju periku skoro da ne skida ni kada spava i ponaša se kao da je ona dio nje.

Arza Germić (9), učenica OŠ ˝Tušanj˝ iz Tuzle jedna je od osoba koje su se danas uključile u ovu plemenitu akciju.

"Treniram karate i postalo mi je teško održavati kosu pa sam se odlučila ošišati. Ovo je bila dobra prilika jer pomažem djeci koja nemaju kose, da im se naprave perike˝, kazala je Germić.

Fikret Kubat iz Udruženja ˝Srce za djecu oboljelu od raka˝ podsjetio je da se akcija ˝Moja kosa-tvoja kosa˝ održala ranije u Sarajevu, kada je donirano preko 300 kosa. Izrađeno je 14 perika, dok su četiri u pripremi, a 12 vlasuljara pohađa desetomjesečnu edukaciju o proizvodnji perika.

"Proces liječenja je vrlo težak i iscrpljujući kako za djecu tako i za njihove roditelje. Perike ih osnažuju u smislu da im vraćaju samopouzdanje. Inače, u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine djeca se liječe u Sarajevu i Tuzli, gdje imamo dobre ljekare i klinike. Svake godine kod oko 60 djece se dijagnosticira neko maligno oboljenje. Procenat izliječenja se kreće između 70 i 80 procenata, što je u okviru europskog standarda", naveo je Kubat.

Inače, svi građani Tuzle i okoline koji žele donirati kosu, mogu to učiniti danas do 18 sati na ulazu u ˝Bingo City Center˝ ili kasnije kod svog frizera. Uslovi za doniranje su da kosa treba biti preko 30 centimetara dužine, ne smije biti hemijski tretirana i treba biti čista.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250