Article_Top_970x250

Trump: Nije moja krivnja za virus, to je krivnja Kine

ZADNJA DEBATA PRIJE IZBORA

Trump: Nije moja krivnja za virus, to je krivnja Kine

lis 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Donald Trump i Joe Biden u četvrtak su se sukobili oko načina upravljanja pandemijom koronavirusa u SAD-u i rasnih pitanja u zemlji te razmijenili optužbe za korupciju, na zadnjoj predsjedničkoj debati, 12 dana prije izbora.

Kako bi se izbjegao kaos prve debate održane krajem rujna kada se često od upadanja u riječ nije moglo čuti što kandidati govore, ovaj puta su se mikrofoni isključivali kako bi se omogućilo svakome od njih da govori dvije minute na svaku novu temu te su se potom ponovno uključivali.

No činilo se da je i ton američkog predsjednika Trumpa ovaj puta bio suzdržaniji nego na prvoj debati kada je neprestano upadao u riječ, a kada su oba kandidata razmijenila i brojne osobne uvrede.

Demokratski kandidat Biden, bivši potpredsjednik u vrijeme Baracka Obame, ponovio je svoju kritiku načina na koji Trump upravlja pandemijom korona virusa, dok je aktualni republikanski predsjednik ponovio optužbe na račun Bidena i njegove obitelji.

Debata na Sveučilištu Belmont u Nashvilleu bila je zadnja velika prilika za predsjednika da uhvati zaostatak za Bidenom iz anketa, 12 dana prije izbora, premda te ankete nisu pomogle Hillary Clinton 2016.

Biden je optužio Trumpa da je odgovoran za žrtve covida-19. "Netko tko je odgovoran za tako mnogo smrti ne bi smio ostati predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je Biden.  "Ja ću tome stati na kraj".

Dvojica kandidata trebala su biti odvojena pleksiglasom zbog covida-19, što na prvoj debati nije bio slučaj, ali su barijere ipak uklonjene nakon što su Trump i Biden  potvrdili da su se testirali na korona virus i bili negativni.

SAD ima 8,4 milijuna zaraženih i 223.000 umrlih od korona virusa.

Trump je branio svoje upravljanje korona krizom, te ustvrdio da je najgore prošlo. "Imamo cjepivo koje dolazi, ono je spremno, bit će raspodijeljeno tijekom sljedećih tjedana".

Kada je od njega Biden zatražio da preuzme odgovornost za stanje, Trump je odgovorio: "Preuzimam potpunu odgovornost. Nije moja krivnja što je došao tu, to je krivnja Kine", rekao je, govoreći o virusu.

Nakon prve serije pitanja o korona virusu, uskoro se nastavila razmjena vatre oko toga koji kandidat ima nepropisne veze sa stranim zemljama.

Trump je ponovio optužbe da  Biden i njegov sin Hunter posluju s Kinom i Ukrajinom te je pozvao svog protukandidata da pojasni optužbe za korupciju.

"Joe, mislim da dugujete pojašnjenje Amerikancima", inzistirao je predsjednik koji je posljednjih dana ojačao osobne napade na svog protivnika, nazivajući obitelj Biden "zločinačkim poduzećem".

Biden je odgovorio na napade koji uključuju njegovog sina rekavši da nikada nije uzeo novac od bilo koje strane vlade, da njegovog sina ne plaća Kina te da nijedan od njih nije učinio ništa pogrešno vezano uz Ukrajinu.

Biden je napao Trumpa vezano uz Kinu. New York Times pisao je ranije ovaj tjedan o Trumpovim poslovnim i financijskim vezana s Kinom.

“Saznali smo da je ovaj predsjednik platio 50 puta više poreza u Kini, ima tajni bankovni račun u Kini,  a govori da je uzimam novac. Nisam uzeo nijedan peni od bilo koje zemlje", rekao je Biden,

“Jedina osoba koja je zaradila na Kini je on", dodao je. "Ne poslujem s Kinom, ne poslujem s Ukrajinom, ne poslujem s Rusijom"

Potom je nastavio s protunapadom - podsjetio je Trumpa da nije nikada objavio svoje porezne prijave. "Što skrivate?", upitao je. 

Trump je više puta ponovio da je porez preplatio, nakon što su se pojavile optužbe da godinama nije plaćao porez ili da je platio zanemarivu svotu. 

Govoreći o miješanju u američke izbore, Biden je rekao da će strane zemlje za to platiti.

"Svaka zemlja koja se miješa za to će platiti", istaknuo je, nakon što je imenovao Rusiju, Kinu i Iran.

Visoki dužnosnici američkih obavještajnih službi optužili su Rusiju i Iran da su se pokušali uplesti u predsjedničke izbore 2020., što Moskva i Teheran oštro odbacuju.

Te optužbe objavljene dva tjedna uoči izbora 3. studenoga pokazuju koliko su visoki američki dužnosnici zabrinuti zbog pokušaja vanjskih čimbenika da izazovu sumnju Amerikanaca u integritet glasanja i prošire dezinformacije kako bi utjecali na ishod, prenosi Hina.

Dnevnik.ba