Article_Top_970x250

Trump dobio spomenik u Sloveniji: Nasmijao je i djecu

Američki predsjednik

Trump dobio spomenik u Sloveniji: Nasmijao je i djecu

kol 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U jednom selu u Sloveniji osvanuo je spomenik predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu. Slovenija je, podsjetimo, domovina njegove supruge Melanije Trump.

Spomenik je nešto viši od sedam metara, nalazi se u mjestu Sela pri Kamniku, oko 30 kilometara od Ljubljane, napravljen je od drveta i američkom predsjedniku se vjerovatno neće svidjeti, piše "Washington Post". 

Trump je na spomeniku odjeven u plavo odijelo s crvenom kravatom, a u njegovim plavim očima ogleda se "žestina", piše dalje "Washington Post". Njegova desna ruka uzdignuta je sa stegnutom pesnicom, a cijela statua liči na "božićnu krckalicu za orahe". 

Čini se, međutim, da statua još nije završena, s obzirom na to da su na njoj i dalje postavljene ljestve, dok je u blizini vidljiva gomila drvene građe.

Statua je postavljena prekoputa lokalne vatrogasne stanice, na maloj raskrsnici na putu koji mještani koriste za odlazak na svoje poslove u Ljubljanu, dodaje američki list. 

Čovjek koji je osmislio statuu i koji je dao intervju za lokalnu televiziju, ali i koji nije imenovan, kaže da je imao ideju da Trumpa predstavi u stilu Supermena ili čuvene njujorške Statue slobode, piše "Washington Post".

Umjetnik, kojem je u izradi spomenika pomogla grupa mladih ljudi, kazao je kako spomenik predstavlja provokaciju zato što je svijet pun populizma. 

List piše i da je statua postavljena tako da Trumpovo lice gleda u pravcu Melanijinog rodnog sela Sevnice, koje je napustila kao mlada djevojka da bi se posvetila karijeri manekenke.

Dnevnik.ba