Article_Top_970x250

Trojica papa u tri mjeseca: Nevjerojatan izbor Ivana Pavla II. prije 40 godina

´netalijan´ nakon 400 godina

Trojica papa u tri mjeseca: Nevjerojatan izbor Ivana Pavla II. prije 40 godina

kol 19, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: EPA

Trojica papa u tri mjeseca: prije 40 godina smrt Ivana Pavla I., manje od dva mjeseca od smrti Pavla VI., dovela je Ivana Pavla II. na čelo Rimokatoličke Crkve.

Nakon petnaest godina na čelu Vatikana, Pavao VI. umro je od srčanog udara 6. kolovoza 1978.

Dvadeset dana poslije, 26. kolovoza, kardinal Albino Luciani, patrijarh Venecije, izabran je za Petrova nasljednika uzevši ime Ivan Pavao I.

U  65. godini, taj radnički sin sa sjevera Italije imao je "dvije duboke bore na licu koje su otkrivale njegovo seljačko porijeklo: seljak iz Veneta, jednostavan, iskren i topao", opisao ga je tada novinar afp-a.

Vrlo brzo počeo je vladati puno neposrednije od svojih prethodnika, izbjegavajući vatikansku ceremoniju gdje god je mogao.

Jako osjetljiv na siromaštvo, ''nasmijani papa" afirmirao je ideju "poštene plaće" za sve.

No u noći s 28. na 29. rujna, samo 33 dana nakon izbora, Ivan Pavao I. iznenada je umro, najvjerojatnije od srčanog udara, postavši jedan od papa s najkraćim pontifikatom u povijesti Katoličke Crkve.

Dva dana nakon smrti, Vatikan je objavio da se neće izvesti obdukcija, "jer taj postupak nije predviđen apostolskom konstitucijom Pavla VI.". To je izazvalo sumnje, pa i u samom Vatikanu, o vjerodostojnosti dijagnoze papinskih liječnika.

"Papa je pronađen u petak ujutro spokojna lica, iako je, kažu dobro upućeni vatikanski izvor, infarkt miokarda morao ostaviti traga na njegovim udovima i licu", prenio je tada afp.

Izabran netalijanski Papa

Uzdrmana gubitkom dvojice Papa, Crkva se 1978. morala brzo pribrati i izabrati nasljednika Ivana Pavla I.

"Bilo je jako teško naći nekoga tko bi ga naslijedio. Kako će kardinali izabrati Papu tako dobrog i srdačnog kao što je bio Ivan Pavao I.", rekla je afp-u jedna stanovnica Rima.

Nakon osam krugova glasanja, bijeli dim nadvio se 16. listopada nad krovom Sikstinske kapele, znak da je 111 kardinala postiglo dogovor. Mnoštvo na Trgu svetog Petra bilo je oduševljeno.

"Izabran Papa netalijan", prenio je afp u hitnoj vijesti, prije nego što je objavio identitet čovjeka o kojem se radi.

Suprotno svim očekivanjima, povjerenje konklave dobio je kardinal Karol Wojtyla, 58-godišnji nadbiskup Krakova.

Bilo je to nešto poput male revolucije u Katoličkoj Crkvi koja je u više od 400 godina poznavala isključivo pape Talijane.

Karol Wojtyla izabrao je ime Ivan Pavao II., odajući tako počast svome prethodniku. Pontifikat je počeo 22. listopada 1978., usred Hladnog rata.

Karizmatičan, beskompromisan u moralnim pitanjima, istovremeno konzervativan i moderan, Ivan Pavao II. pridonio je padu komunizma, istodobno se boreći protiv okrutnog kapitalizma.

Iako nije ostvario sve što je obećao, brojni vjernici i dalje ga obožavaju kao "božjeg sportaša". Kanoniziran je 2014.

Dnevnik.ba