Article_Top_970x250

Tri kilometra nosio svoju slomljenu nogu kako bi se spasio: "Puzao sam dva dana..."

snaga volje

Tri kilometra nosio svoju slomljenu nogu kako bi se spasio: "Puzao sam dva dana..."

ruj 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia/AFP

Australski planinar Neil Parker (54), koji je u nedjelju nedaleko od Brisbanea u australskoj saveznoj državi Queensland ozlijeđen u padu sa šest metara visokog vodopada, rekao je da mu je u padu slomljeno lijevo zapešće te da mu je dio lijeve noge od gležnja nadalje puknuo na pola, piše BBC.

Parker, inače iskusni planinar i vodič pri planinarskom društvu Brisbane Bushwalkers, planinario je u blizini mjestašca na Cabbage Tree Creek na planini Nebo, kada se poskliznuo i pao. Australac je planirao na Nebu provesti tri sata kada je kamenje po kojem je koračao izgubilo stabilnost, piše Jutarnji list.

"Klizio sam otprilike šest metara, napravio 'zvijezdu', udario u kamenje i sletio u potok", rekao je Parker. "Lom noge mi nije probio kožu, ali je bilo blizu. Kada sam vidio u kakvoj sam situaciji, pomislio sam da ću se spasiti samo ako upotrijebim vlastitu snagu."

Australac je u nesreći izgubio svoj mobitel te je zbog toga procijenio da će se najlakše spasiti tako što će otpuzati do neke čistine. Parker je u svom naumu i uspio te je u konačnici spašen, no put do spasa bio je dugotrajan i bolan.

"Pomaknuo bih se jedan metar, eventualno metar i pol, prije nego što bih se morao odmoriti", rekao je Parker novinarima u srijedu iz bolničke postelje. "Nisam mogao vjerovati. Morao sam prijeći svega tri kilometra, no za to su mi trebala dva dana. Mislio sam da nikada neću uspjeti."

Parker je sa sobom na planinarenje ponio opremu za prvu pomoć te je uz pomoć flastera i štapova za planinarenje napravio improviziranu udlagu za nogu. Uz sebe je imao i lijekove protiv bolova, vodu te nešto hrane - slatkiše, energetski prutić i oraščiće. Australac je rekao da se penjao i dizao iznimno sporo, "centimetar po centimetar".

"Morao sam nositi svoju nogu, a noge su jako teške kada nisu spojene ni na što. Pokušavao sam je podići i prijeći preko kamenja. Koristio sam ovaj lakat i ovu ruku i stalno sam se mučio", rekao je Parker i dodao da mu je želja da se vrati obitelji davala snagu. "Htio sam biti uz svoju djecu."

Parkera je u utorak uočila posada helikoptera te je prebačen u bolnicu u Brisbaneu. Ortopedska kirurginja Nicola Ward rekla je australsku televiziju ABC da se Parker dobro oporavlja.

"Nikada nisam čula za ovakav pothvat s dva slomljena uda", dodala je i konstatirala da će Parkeru biti potrebno osam tjedana da se oporavi od ozljeda.

Dnevnik.ba