Article_Top_970x250

Tko su Hrvati koje je Guardian izabrao među najveće talente na svijetu?

nogomet

Tko su Hrvati koje je Guardian izabrao među najveće talente na svijetu?

lis 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U konkurenciji su bili nogometaši rođeni 2001.

Jučer je dosta pozornosti izazvao članak uglednog Guardiana koji je izabrao 60 najboljih mladih igrača na svijetu. U konkurenciji su bili nogometaši rođeni 2001., a na listi su se našla i dva Hrvata - Antonio Marin iz zagrebačkog Dinama te Mario Vušković iz splitskog Hajduka.

Guardian je Marina opisao kao prirodnog talenta te igrača koji zbog vrhunske koordinacije, samopouzdanja, uništavanja protivničkih obrana brzim promjenama smjera, vještih driblinga i mogućnosti da uputi udarac prema golu bilo kojom nogom lomi svaku obranu. Marin, ili kako ga je Guardian nazvao ''Neymar u stvaranju'', u svibnju je debitirao za seniorsku momčad Dinama i već godinama privlači pozornost najboljih europskih klubova.

Za Hajdukovog defenzivca Guardian piše da je s 15 godina i tri mjeseca bio najmlađi član hrvatske U-17 reprezentacije za koju je debitirao u veljači 2017. godine, prenosi Index.hr.

 

Tko su Antonio Marin i Mario Vušković?

U listopadu prošle godine Marin je potpisao trogodišnji ugovor s Dinamom. Na Maksimir je 17-godišnji Marin stigao 2009. godine te je prošao sve uzraste u nogometnoj školi Dinama. Kroz nastupe u mlađim kategorijama Dinama, uz momčadske uspjehe generacija za koje je igrao, ovaj je talentirani igrač često odnosio titulu najboljeg igrača i strijelca.

''Dinamo je moja prva i jedina ljubav. Osjećam veliki ponos i zadovoljstvo što je klub procijenio da ćemo zajedno graditi moju profesionalnu priču. U Maksimir sam prvi put zakoračio kao dijete od sedam godina i ovaj ugovor je na neki način ostvarenje moga sna'', kazao je Marin nakon potpisivanja ugovora s Modrima.

Razvojni put Marija Vuškovića posebno je zanimljiv. Prije tri i pol godine Vušković je bio član RNK Splita, a s Parka mladeži otišao je na Poljud nakon arbitraže. Budući da Split svom mladom igraču nije isplatio stipendijski ugovor, što je bio dužan, Vušković je iskoristio situaciju i otišao u Hajduk.

Kao igrač Mario Vušković bio je među najboljim igračima svih mladih selekcija Splita te standardni reprezentativac u svim uzrastima u kojima je nastupao, a posebno je zanimljiva njegova obiteljska priča. Otac Danijel, danas trener, bio je velika nada Hajduka, djed Mario bio je junior zlatne generacije Hajduka, rođen 1953. kao Šurjak i Mužinić, a pradjed Marko šezdesetih je godina bio dugogodišnji tajnik Hajduka.

Dnevnik.ba

Tagovi: