Article_Top_970x250

Tko je žena 'ubojica' koja je dovela Kovačića u Chelsea? Smjenila je Contea, vraćala Mourinha...

Zovu je 'Željezna lady' i 'ubojica' prijelaznog roka

Tko je žena 'ubojica' koja je dovela Kovačića u Chelsea? Smjenila je Contea, vraćala Mourinha...

kol 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Abramovič joj beskrajno vjeruje, vodi brigu oko svih transfera Chelseaja, svojevremeno je Johnu Terryju u pregovorima rekla: "Uzmi ili je.eno ostavi!"

Mateo Kovačić stigao je u London, njegova nova "adresa" sljedećih godinu dana bit će Stamford Bridge, a dobrodošlicu mu je između ostalih poželjela i Marina Granovskaja, izvršna direktorica kluba. I morali smo se zapitati, tko je žena koja je dovela hrvatskog reprezentativca u Chelsea?

Najjednostavnije objašnjenje glasilo bi - desna ruka vlasnika kluba Romana Abramoviča! Granovskaja je u Chelseajev izvršni odbor upala u lipnju 2013., ali je od 2010. godine praktički Abramovičev glas u klubu, za vrijeme sastanaka uprave i pregovora oko igrača.

I u vrijeme dok je na klupi Chelseaja stolovao arogantni i tvrdoglavi Jose Mourinho, Marinina riječ je bila zadnja u transferima. Zavrtjela je glavom i kontroverznom Napolijevom predsjedniku Aureliju de Laurentiisu kojega su uhvatili kako pjevuši njeno ime kad su mu u ljeto 2013. spomenuli da bi Edinson Cavani mogao u Chelsea.

A da je oštra pregovaračica, pokazao je i posao s Nikeom, gdje je uspjela isposlovati da budu sponzori Chelseaja za 60 milijuna funti godišnje sve do 2032. godine! U vrijeme kad je ugovor potpisan, bio je treći najveći na svijetu.

O Granovskaji kao Chelsejevoj "željeznoj dami" svjedoči i anegdota s Johnom Terryjem i pregovorima oko novog ugovora. Kad joj je dojadilo natezati se s njim, poručila je kratko i jasno klupskoj legendi: Uzmi ili je.eno ostavi!

Ne poznaju se Granovskaja i Abramovič od jučer. Čim je diplomirala na moskovskom sveučilištu 1997. godine, Roman ju je zaposlio u Sibneftu, naftnoj tvrtci koju je tada vodio. A prije dolaska u Chelsea radila je u Millhouseu, još jednom poduzeću iz Abramovičeva poslovnog carstva.

Znate onu priču o vojsci Chelseajevih igrača po posudbama? Upravo je ova Ruskinja "kriva" za to. Ona je osmislila da Chelsea grabi sve mlade i talentirane igrače i onda ih razvija u drugim klubovima dok neki ne ispliva kvalitetom za prvu momčad.

Granovskaja se probila do samog vrha svjetskog nogometa i može se nazvati najutjecajnijom ženom u svijetu "bubamare", ali rijetki su očekivalo takvo nešto od nje dok je bila školarka.

"Sjećam se da sam joj predavala. Ali nije bila ništa posebno... Zanimljivo je kako je uspjela stvoriti uspješnu karijeru u sportu u Londonu", kaže jedna od Marininih učiteljica.

Studirala je na sveučilištu koje se specijaliziralo za glazbu i ples i nikakvih dodirnih točaka nije imalo sa sportom, ali Granovskaja je naposljetku došla do vrha. Blisku suradnici Abramoviča kažu kako ona ima privilegiju da može doći najbrže do njega kad se nešto dogodi, a ispod šarmantne i pristojne vanjštine, krije se nemilosrdno čvrsta i beskompromisna žena.

Oni upućeniji tvrde da je zaslužna za povratak Mourinha na klupu Chelseaja. Abramovič ne bi želio ni čuti za Portugalca nakon što su se posvađali i ovaj uzeo otpremninu, ali Marini ruski tajkun beskrajno vjeruje i nije dovodio u pitanje tu njenu odluku.

Tečno govori engleski i vlada s još nekoliko jezika, a na Otoku je zovu "tihom ubojicom" prijelaznog roka. Od 2014. je izvršna direktorica kluba, ali vodila je brigu o Chelseajevim transferima i prije. Zaslužna je za dovođenje Hazarda, Williana, Fabregasa, Diega Coste, Kantea, Davida Luiza... Te naravno, hrvatskih vedeta koji su u međuvremenu stigli na Stamford Bridge - Delača, Pašalića, Perice, te sad Kovačića.

A da njoj se ne vrijedi zamjeriti, pokazuje primjer Antonija Contea. Talijan je po dolasku nadobudno tražio od Abramoviča da makne tehničkog direktora Michaela Emenala, ali i Granovskaju.

Conte je sam želio voditi brigu o transferima, ali Granovskaja je ostala i dolazilo je stalno do sukoba njih dvoje. Naposljetku su odnosi toliko zahladili da više nisu ni pričali izravno, nego preko Conteova pomoćnika Carla Cudicinija...
Talijana je od "sječe" u prvoj sezoni spasilo što je osvojio naslov prvaka, ali kao što znate i sami, Conte više nije trener u Chelseaju...

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250