Article_Top_970x250

Tisuću hercegovačkih roditelja na ulici, traži se normalizacija nastavnog procesa

mostar

Tisuću hercegovačkih roditelja na ulici, traži se normalizacija nastavnog procesa

ruj 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Udruga roditelja "Naša djeca 2014" u ponedjeljak je u Mostaru održala prosvjednu šetnju pod nazivom "Socijalizacija, ne ekranizacija" na kojoj se okupilo oko tisuću Mostaraca koji se protive pojedinim mjera Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) vezanim za izvođenje školske nastave u HNŽ-u.

Član Upravnog odbora udruge "Naša djeca 2014" Dragan Musa kazao je kako su djeca motiv ovog prosvjeda, prenosi Fena.

- Borimo se za našu djecu, njihovo obrazovanje i da kroz što normalnije školovanje probaju usvojiti što više znanja. Najbitniji zahtjev koji smo postavili nam je da se online nastava izvodi samo u slučaju opće karantene, a drugi zahtjev, koji je također jako bitan, je da u slučaju zaraze jednog djeteta u razredu samo to dijete ide u samoizolaciju, a ne cijeli razred - kazao je Musa.

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, Musa dodaje kako su im ruke vezane jer nemaju sugovornika s druge strane.

- Ovim skupom pokušavamo isprovocirati da se Ministarstvo obrazovanja obrati, sasluša riječ roditelja i vidi koji su naši problemi, te da u skladu s tim pokušamo iznaći zajedničko rješenje - naveo je Musa.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš kazao je da se mjere koje su donesene moraju preispitati.

- Ako govorimo o školstvu, mjere koje su donesene su dvojake. Djeca dok idu kroz hodnik i ulaze u učionice nose maske, u učionici su bez maske, izlaze vani i odmah skidaju maske i druže se zajedno. Te mjere se trebaju preispitati, treba vidjeti jesu li odgovarajuće i poraditi na njima, ali nama je dužnost poštovati sve mjere koje su na snazi - kazao je Lauš.

Istaknuo je kako je jedna od važnijih poruka da su roditelji protiv online nastave.

- Ako dođe do toga da učenici budu pohađali online nastavu onda smo sigurno izgubili jednu, dvije generacije - istaknuo je Lauš.

Osim navedenih zahtjeva, Udruga također želi da se djeci temperatura mjeri doma, a ne pri ulasku u školu, zahtijevaju i obavezno uvođenje velikog odmora na otvorenom za učenike svih razreda, ukidanje ograničenja od maksimalno 15 učenika u razredu i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica, te da se ispita koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta.

Nakon prosvjedne šetnje građani su potpisivali peticiju za podršku navedenim zahtjevima Udruge roditelja "Naša djeca 2014" te su podijeljeni zahtjevi za osiguranjem minimalnih tehničkih uvjeta za praćenje nastave na daljinu koji su, kako navode iz Udruge, roditelji osobno pozvani predati na protokol Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a u srijedu, 16. rujna.

Dnevnik.ba