Article_Top_970x250

Talijani izabrali: Ovo je idealnih 11 iz Istočne Europe u Seriji A

serie a

Talijani izabrali: Ovo je idealnih 11 iz Istočne Europe u Seriji A

svibnja 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

Još dok nogomet nije bio ovako globaliziran kao danas i dok su i u najjačim ligama smjela igrati samo po tri stranca u klubu, Italija je bila vrlo otvorena prema talentima iz istočnog dijela Europe.

Nogometni portal Football Italia odlučio je sastaviti idealnu jedanaestoricu od igrača koji potječu iz Istočne Europe, u koju su svrstali i sve zemlje bivše Jugoslavije. Tako je u ovoj supermomčadi završio jedan Hrvat, jedan Crnogorac, jedan Slovenac i čak tri Srbina. Ostatak momčadi popunjavaju igrači iz Češke, Poljske, Ukrajine, Rumunjske i Gruzije.

Boban na desnoj strani veze u formaciji 3-4-2-1

Hrvatski predstavnik u ovoj postavi je Zvonimir Boban, legenda Milana, koji je na Apeninskom poluotoku proveo punih 10 godina, sve kao član Milana, iako je prvu sezonu nakon dolaska iz Dinama odradio na posudbi u Bariju.

Football Italia momčad je postavila u formaciju 3-4-2-1, a Boban je završio na desnom krilu.

"Hrvat je bio ključni dio Milanove vezne linije devedesetih i osvojio je gotovo sve s Rossonerima, uključujući četiri Scudetta i trofej Lige prvaka. Zorro je bio vrlo svestran i marljiv igrač s kombinacijom vrhunske tehnike i taktičke osviještenosti, što mu je omogućavalo da pokriva razne uloge u vezi i u napadu. Njegov pregled igre i sposobnost driblanja protivnika činili su ga kreativnom silom i savršeno ga uklopili na desnu stranu vezne linije", stoji u objašnjenju.

Slovenski golman jedini je još aktivan

Talijanski portal na gol je smjestio Slovenca Samira Handanovića (Udinese i Inter), a on je i jedini predstavnik nove generacije u ovoj postavi.

U obrani su Gruzijac Kakha Kaladze (Milan i Genoa), Rumunj Cristian Chivu (Roma i Inter) te aktualni trener Bologne Siniša Mihajlović (Roma, Sampdoria, Lazio i Inter).

Preostala dva Srbina su u sredini vezne linije, pokraj Bobana, a radi se o Dejanu Stankoviću (Lazio i Inter) i Vladimiru Jugoviću (Sampdoria, Juventus, Lazio i Inter). Veznu liniju zaključuje legendarni Čeh Pavel Nedved, koji je igrao za Lazio i Juventus.

Crnogorska ikona Dejan Savićević, koji je svih šest talijanskih godina proveo u Milanu, nalazi se na poziciji povučenog napadača uz poljsku legendu Zbigniewa Bonieka (Juventus i Roma), najstarijeg od ovih 11 i jedinog koji je u Italiji igrao prije devedesetih.

Usamljeni napadač je neponovljivi Ukrajinac Andrij Ševčenko, koji je kao član Milana osvojio čak i Zlatnu loptu.

Dnevnik.ba