Article_Top_970x250

Svečanom akademijom obilježena 20. godišnjica Brčko Distrikta BiH

obljetnica

Svečanom akademijom obilježena 20. godišnjica Brčko Distrikta BiH

ožu 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Danas je u Domu kulture u Brčkom upriličena Svečana akademija kojom je obilježena 20.godišnjica Brčko Distrikta BiH. Osim predstavnika lokalne vlasti, akademiji su prisustvovali predstavnici državne i entitetskih vlasti, međunarodne zajednice u BiH i predstavnici vjerskih zajednica.

Čestitajući Dana Distrikta zamjenik šefa delegacije EU u Bosni i Hercegovini Haldun Sino je istaknuo kako je važno da su svi političari u BiH postavili pristup Europskoj uniji kao jedan od svojih prioriteta te da je  Europska unija ovdje da pomogne Brčko Distriktu a i cijeloj državi BiH da se ta vizija ostvari, prenosi Fena.

Supervizor za Brčko Micahael Scanlan je u svome obraćanju izrazio nadu da ćemo ovog ljeta vidjeti početak građevinskih radova na modernizaciji Luke, završetak ključnih studija koje će biti osnova za rekonstrukciju mosta Brčko-Gunja i usvajanje niza mjera koje pogoduju vođenju poslovanja, a usmjerene su na privlačenje investicija, širenje poslovanja i otvaranje radnih mjesta, kao i na povećanje javnih prihoda.

Dogradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić je u svome obraćanju prenio čestitku u povodu Dana Distrikta visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je zbog privatnih obveza bio spriječen prisustvovati svečanosti.

Predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esed Kadrić je naglasio da unatoč povremenim tenzijama i političkim neslaganjima, Brčko Distrikt BiH je zajednica suštinske ravnopravnosti svih naroda i građana u ispoljavanju svojih identitetskih osobenosti kao i zastupljenosti u javnim službama i institucijama.  Međutim, žalosti da je Brčko Distrikt još uvijek paradigma nekim sredinama u BiH u ostvarivanju Ustavom i Europskom konvencijom zagarantiranih fundamentalnih prava kao što je pravo na jezik i dostupnost javnim službama.

-Potrebno je da se potencijalnim investitorima odašilje poruka da je Brčko Distrikt sredina u kojoj je  ulaganje kapitala sigurno, stoga nesuglasice trebamo rješavati u tišini a zajedničke uspjehe isticati i učiniti ih brendom prepoznatljivosti našeg Distrikta- istakao je Kadrić.

Gradonačelnik Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić je izrazio nadu da će godina koja je pred nama značiti prekretnicu u gospodarskom razvoju i kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta za koji se od početka uspostavljanja ove zajednice vjerovalo da bi trebao biti njeno glavno obilježje.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je u svome obraćanju naglasio da je Brčko u čvorištu svih poteza i projekata vlasti u BiH.

-Put Beograd-Sarajevo se u Brčkom račva prema Modriči i Banja Luci, a južno prema Tuzli. Također, Federacija BiH ima ozbiljan plan elektrifikacije pruge od Brčkog prema Tuzli. Luka Brčko dobija sve veći značaj kao sjeverna točka slobodnog utoka i protoka roba iz BiH nasuprot luci Ploče- izjavio je premijer Novalić.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je naglasila da vlasti tog entiteta podupiru interese građana Brčko Distrikta te je kao primjer navela opskrbu Brčko Distrikta električnom energijom iz Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je čestitajući građanima Brčko Distrikta jubilej izjavio da konačno rješenje Brčko Distrikta nije dio izvornog dejtonskog aranžmana, već je to samo sporazum o arbitraži koji je dogovoren u Dejtonu, ali ga niko ne dovodi u pitanje zato što je rješenje za Brčko Distrikt prirodna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma uz međunarodnu medijaciju.

-Upravo je to još jedna ključna lekcija koja govori o suštini Bosne i Hercegovine u periodu nakon Dejtona. Rješenja do kojih jednom dođemo, i na koja svi daju svoju suglasnost moraju biti bezuvjetno poštovana sve dok ne dođemo do nekih drugih rješenja. Brčko Distrikt je jednako kao i BiH dovoljno veliki da može biti komotan za sve svoje stanovnike. Naša zadaća je da uredimo svoje odnose da ovo bude država u kojoj će nove generacije moći spokojno planirati svoju budućnost- izjavio je Šefik Džaferović.

U kulturno-umjetničkom dijelu svečane akademije nastupili su članovi Gudačkog orkestra Akademije umjetnosti iz Banja Luke, solisti Lucija Jelušić i Darko Domitrović, te baletni par iz Sarajeva Ana Kuzmanović i Admir Kalkan.

Dnevnik.ba

Tagovi: