Article_Top_970x250

Svečano otvoreno spomen obilježje zaustavljanja tenkova na granici Širokog Brijega i Mostara

polog

Svečano otvoreno spomen obilježje zaustavljanja tenkova na granici Širokog Brijega i Mostara

svibnja 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: sirokibrijeg.ba

Povodom 29. obljetnice zaustavljanja tenkovske kolone tzv. JNA na granici Širokog Brijega i Mostara svečano je otvoreno spomen obilježje.

Prilikom skromnog obilježavanja ovog važnog događaja u povijesti Širokog Brijega prisutni su bili predstavnici svih razina vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Također, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulima u svim ratovima u Pologu, nakon čega je služena misa.

Ovih je dana Ministarstvo obrane BiH donijelo Odluku o odobravanju rada i dostupnost posjetiteljima Odjela vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Zbog novonastale epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i proglašenja pandemije koronavirusa od strane Svjetske zdravstvene organizacije, kao i zapovijedi kriznih stožera o preventivnim mjerama u cilju sprječavanja širenja virusa COVID – 19, nije bila organizirana središnja svečanost otvaranja Odjela vojnog muzeja.

Ovogodišnja obljetnica obilježavanja zaustavljanja tenkova na granici Širokog Brijega i Mostara (Dobrič-Polog) u znak trajne zahvale hrvatskim braniteljima, poglavito poginulima hrvatskim braniteljima, obilježena je dostojanstveno, ali i primjereno okolnostima u kojima se nalazimo.

Podsjetimo, krajem prošle godine postavljanjem tenka T-55, na spomen obilježju zaustavljanja tenkova JNA 1991. godine na granici između Širokog Brijega i Mostara (Dobrič-Polog) završena je zadnja faza uređenja ovoga spomen obilježja, a Grad Široki Brijeg u suradnji s braniteljskim udrugama HVO-a i Ministarstvo obrane BiH, sklopio je Ugovor o dodjeli prostora na privremeno korištenje Odjelu Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Obilježavanje ove važne obljetnice počelo je 7. svibnja ujutro kada su na Trgu širokobrijeških žrtava položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule širokobriješke branitelje. Podsjećamo kako je 7. svibnja simbolično proglašen Danom hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega.

Dnevnik.ba