Article_Top_970x250

Sve podsjeća na Rusiju: Evo plana Vatrenih za Euro!

hrvatska nogometna reprezentacija

Sve podsjeća na Rusiju: Evo plana Vatrenih za Euro!

pro 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

Zlatko Dalić planira kopirati pripreme za Rusiju koliko je god to moguće. Postoji nacrt uoči Europskog prvenstva, iako ostaje još dovoljno vremena da se dotjeraju detalji i bilo što promijeni. Načelna je strategija poznata. Lani je Hrvatska bila spremna za proboj do finala, ništa manje orna za velike i teške utakmice ne smije biti ni u Britaniji da bi se imala čemu nadati.

Vatreni će opet prvi dio priprema odraditi u Rovinju. Potom će se otisnuti u Osijek, gdje bi 1. lipnja ili eventualno dan kasnije trebala biti prijateljska utakmica sa zasad nepoznatim protivnikom. Ideja je da to bude momčad koja bi “glumila” trećeg rivala na Euru. Bude li se ustrajalo na tom stavu, aktera ćemo doznati tek u travnju, nakon što završe dodatne kvalifikacije. Ili će se ipak to riješiti ranije?

Gledat ćemo, po svemu sudeći, posljednji nastup hrvatske nogometne reprezentacije u Gradskom vrtu, oproštaj od zdanja koje nikad nije bilo dokraja dovršeno i daleko je od prestižnog, ali će se pamtiti po mnogočemu. Gradnja stadiona na Pampasu ide po planu, u tijeku su temelji betonski radovi, a kasnije će tribine niknuti brzo jer će se slagati ​od ugradbenih dijelova. Najave su da bi NK Osijek novi dom trebao dobiti tijekom ljeta 2020. godine. Možda već najesen u Ligi nacija Hrvatska u njemu bude domaćin?

Drugi prijateljski susret odigrat će se 8. lipnja s Francuskom na Stade de Franceu u St. Denisu. Repriza finala iz Rusije, utakmica s rivalom kojeg Hrvatska nikad nije pobijedila, a potencijalan je protivnik i na Euru, već u osmini finala ili četvrtfinalu. U međuvremenu, od Osijeka do puta u Pariz, uz pokoji slobodan dan, trenirat će u Opatiji, prenose Sportske Novosti.

U St. Andrews, kamp na Euru, moraju doći, po pravilu FIFA-e, 9. lipnja, pet dana prije prve utakmice. Tako će izravno iz Pariza letjeti u Edinburgh ili Dundee, koju već zračnu luku izaberu.

U predigri Rusije bilo je vrlo slično, osnovni dio priprema obavljen je u Rovinju, na terenima gradskog igrališta i hotelu Lone, sad je na raspolaganju još luksuzniji Park. Potom je odigrana prijateljska utakmica s Brazilom u Liverpoolu, pa su Modrić i društvo kratko boravili u Opatiji, da bi se zaputili u Slavoniju, gdje su imali generalku sa Senegalom. Repriziraju se tri destinacije: Rovinj, Opatija i Osijek. Kratko su pohodili i Vukovar, trenirali u Bogdanovcima, ne bi začudilo da se i to ponovno dogodi.

Već peti put Hrvatska će se na veliko natjecanje pripremati u Rovinju, četvrti put za Europsko prvenstvo. Premijera je bila 2008. godine za vrijeme izbornika Slavena Bilića, odrađeno je pet dana prije ogleda s Moldavijom na Kantridi. Drugi dolazak zbio se uoči odlaska u Poljsku 2012. - dio je programa tada obavljen ​u tom istarskom gradu, a ostalo u austrijskom Bad Tatzmannsdorfu. Niko Kovač se uoči Brazila odlučio samo za Austriju, da bi Ante Čačić Vatrene vratio u Rovinj prije Eura 2016. godine, kao i Zlatko Dalić lani. Kako su i treninzi za pojedine utakmice nekad znali biti na istoj adresi, Rovinj je jedan od neslužbenih kampova Vatrenih i to traje 12 godina.

Reprezentacija se u Istri definitivno osjeća kao kod kuće, ali i na Kvarneru, jer za Dalićeve ere već peti put u dvije godine stiže u Opatiju. Trećom prilikom zadnja utakmica u domovini prije odlaska igrat će se u Osijeku. Počelo je 2014., kad je s 2:1 pao Mali, a 2018., uoči leta za Sankt Peterburg, istim je rezultatom​ matiran i Senegal.

Ni Rovinj ni Opatija nemaju škotsku ili englesku klimu, gore je more hladno i ružno, a temperatura u lipnju u prosjeku 13,5 Celzijevih stupnjeva. No nisu imali ni klimu Sankt Peterburga ili Iličeva, gdje su Vatreni boravili, ili pak Roščina, u kojem su trenirali, pa je sve prošlo odlično. Za Veliku Britaniju nije potreba posebna aklimatizacija, a i dovoljno će dugo naši reprezentativci biti tamo.

Pripreme su, dakle, isplanirane na ruskom tragu; ostaje pitanje koliko će nas i izvedbe podsjećati na 2018. godinu.

Dnevnik.ba