Article_Top_970x250

Sve je spremno za ludilo: Zagreb se skockao za tekme

POČINJE EUROPSKO PRVENSTVO

Sve je spremno za ludilo: Zagreb se skockao za tekme

sij 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Europsko prvenstvo počinje danas kad i Hrvatska igra protiv Srbije u Splitu. Prva je utakmica u Zagrebu sutra između Njemačke i Crne Gore

Kockice su spremne, od onih na majicama i kapama do onih na šalovima i ostalim navijačkim rekvizitima. Pri kraju je i šator na glavnom zagrebačkom trgu, a i ugostitelji su na svoje terase postavili velike ekrane. Sada kada je konačno sigurno da će se, unatoč kratkom spoju između Ingre, Grada i Vlade, utakmice EP-a u rukometu igrati i u Areni Zagreb, metropola je spremna za navijačko ludilo, prenosi Večernji.hr.

Bio sam u Areni i prije devet godina, sjećam se kao danas. Igrali smo ono nesretno finale protiv Francuske i zlato nam je za dlaku izmaklo iz ruke. Onda sam si rekao da bih volio još jednom vidjeti naše kauboje kako rasturaju u Areni, ponovno u finalu, samo s boljim ishodom. Kada sam čuo da se EP igra kod nas, znao sam da je to to – rekao nam je oduševljeni Željko Grgić, kojeg smo sreli u kupnji kockastih rekvizita.

Ulaznice za finale već ima u džepu, a sada je došao obnoviti i svoj navijački arsenal. Sad još nema gužve, kaže, a misli i da kasnije trgovci dignu cijene pa se bolje opskrbiti na vrijeme. Ponuda u kafićima Ceh u trgovini prelazi 400 kuna. Željko Grgić kupio je, naime, dvije majice po 85 kuna, jedan šal za 50 i drugi za 75 te dvije šilterice po 60 kuna. Stoga ne čudi da ruke zadovoljno trljaju prodavači, iako kažu da prodaja još uvijek ide slabo.

– Na početku prvenstva kupuju samo oni s najviše entuzijazma, a ostali počnu dolaziti tek ako Hrvatska prođe skupinu.

Do tada su nam i dalje najbolje mušterije turisti iz Španjolske, Portugala, Brazila, Argentine i Čilea. Oni su ludi za kockicama zbog nogometa – objašnjava Ante Pašalić iz prodavaonice Nautilus u Bakačevoj. Blizu mu je i šator koji je podignut na Trgu bana Jelačića pa navijači često direktno od tamo dođu u kupnju “potaknuti” atmosferom. U fan zoni na trgu već su postavljeni ekrani, pozornica, šank, stolovi...

Idealno je to mjesto za ljubitelje organiziranog gledanja, a po iskustvu iz prethodnih godina u vrijeme najvažnijih utakmica u šatoru se uvijek tražilo mjesto više. Za one koji ipak preferiraju gledanje tekmi u kafićima, ugostitelji su već pripremili ponudu.

Na terase su iznijeli televizore, a u šali ističu da se među sobom natječu čiji je veći. Neki su pripremili i akcijske cijene za navijače, no smatraju da će se prvih dana prvenstva ljudi tek lagano zagrijavati, a kasnije počinje ludilo.

Crno tržište cvjeta Prvenstvo službeno počinje danas kada i Hrvatska igra protiv Srbije, ali u Splitu. Prva utakmica u Zagrebu na rasporedu je sutra kada na teren dolaze igrači Njemačke i Crne Gore, a za većinu utakmica ulaznica je iz dana u dan sve manje. Za prvi dio natjecanja mogu se naći ulaznice za već od 250 kuna, dok će gledatelji za finale koje se igra u Zagrebu 28. siječnja trebati izdvojiti 800, 1000 ili 1500 kuna.

Na crnom tržištu, koje je već procvjetalo, ulaznice dosežu cijenu i od nekoliko tisuća kuna. A to je tek početak

Iako je predsjednik uprave Ingre Igor Oppenheim za Večernji list rekao da je zatvaranje Arene uoči prvenstva bilo tek figurativno upozorenje, gradonačelnik Milan Bandić na jučerašnjoj ga je presici prozvao zbog skandala. Rekao je da su dugovi podmireni te da Oppenheim prijeti “praznom puškom koja ni vrapce ne može uplašiti”.

Smatra i da do problema ne bi došlo da je Holding po isteku sedme godine ugovora otkupio Arenu za 80,4 milijuna eura.

– Trebali smo to učiniti jer ćemo u konačnici platiti više. No meni su tad oduzeli pravo da komuniciram s Holdingom. Da nisu, riješio bih sve – poručio je Bandić aludirajući na vrijeme kada je bio u istražnom zatvoru i kada nije smio razgovarati sa svjedocima.   

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250