Article_Top_970x250

Sutra u Jajcu počinju ´Kazališne igre BiH´, bogat program i ove godine

tradicija

Sutra u Jajcu počinju ´Kazališne igre BiH´, bogat program i ove godine

lip 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Festival "Kazališne igre Bosne i Hercegovine" ove godine će 38. put biti otvorene na sceni Doma kulture Jajce. Ova proslava kazališta, koja će trajati od 29. lipnja do 7. srpnja, službeno će biti otvorena dodjelom ključa grada doajenu bh. glumišta Vladi Keroševiću.

Tijekom trajanja Igara publika u Jajcu moći će u natjecateljskom programu pogledati šest  predstava: "Karolina Nojber" autora Nebojše Romčevića, redatelja Kokana Mladenovića (Narodno kazališteRepublike Srpske Banja Luka), "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno kazalište Tuzla), "Zečija rupa" autora Davida Lindsay-Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), "Pink moon" po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno kazalište Zenica), "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i "Mirišu li jorgovani u New Yorku" Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno kazalište Tuzla).

Te predstave, u konkurenciji 18 prijavljenih, odabrao je selektor ovogodišnjih Igara, teatrolog i direktor Umjetničke galerije BiH u Sarajevu Strajo Krsmanović.

Direktorica Doma kulture Jajce, koji je organizator Igara, Smiljka Brtan podsjeća da će i ove godine osim glavnog biti upriličen i bogat prateći program te da će gosti i publika u Jajcu moći uživati u brojnim i kvalitetnim sadržajima pratećeg programa Festivala.

Tako će publika u Jajcu imati priliku pogledati predstavu Kazališta iz Virovitice "Seksi rublje" Michele Riml u režiji Lee Anastazije Fleger, te uživati u koncertima bh. pijanista Bartolomeja Stankovića i Haydn Gudačkog omladinskog orkestra iz Nizozemske te izložbama, promocijama knjiga, portretima i drugim sadržajima. 

- Spremni smo i s nestrpljenjem očekujemo dolazak sudionika Festivala, kao i dragih nam gostiju i prijatelja, koji svojim prisustvom i aktivnim sudjelovanjem u festivalskim sadržajima daju dodatnu čar Igrama u Jajcu te podižu ljestvicu kvalitete svaki put na višu razinu- rekla je za Fenu Smiljka Brtan, uz zahvalu svima koji ih podržavaju te poruku "Neka nam Igre u Jajcu žive i traju!". 

Predstave će ocjenjivati tročlani stručni žiri u sastavu: glumica Hasija Borić, dramaturginja i književnica Ljubica Ostojić te asistentica na Filozofskom fakultetu Mostar i glumica Tina Laco koje će odabrati najbolje među najboljima.  

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će također i žiri publike grada Jajca u sastavu: Igor Lacić, Emsada Leko, Iva Ladan, Pašaga Hodžić i Andrea Radovac.

Direktorica Muzeja AVNOJ-a u Jajcu, te ovogodišnja članica žirija publike Emsada Leko  ističe da su Igre u Jajcu daleko najznačajniji kulturni događaj.

- Za sve ove godine koliko se igraju predstave, građani Jajca su se na neki način srodili s Igrama. Mogu slobodno tvrditi da su Igre odgajale kazališnu publiku u našem gradu. Spomenuta uloga Igara će, nadam se, biti nastavljana te će i mlade generacije voljeti kazalište, kao što stariji, kojima ja pripadam, vole - podvukla je Leko.

Najstariji festival profesionalnih kazališta u Bosni i Hercegovini "Pozorišne/Kazališne igre" pokrenut je davne 1970. godine u kraljevskom gradu Jajcu.

Igre su uživale veliki ugled u bivšoj državi, te postale jedan od najznačajnijih teatarskih festivala na ovim prostorima. U kontinuitetu su se održavale do 1990., a uz veliki napor obnovljene su 2003. godine.

Zaslužna za ponovno pokretanje "Kazališnih igara" u Jajcu je i glumica Hasija Borić-Stojić, koja u izjavi za Fenu povodom predstojećih Igara kaže da se s ponosom sjeća vremena kad je s pokojnim gradonačelnikom Jajca Brankom Čavarom obnavljala Igre nakon rata.

- Naša osnovna ideja je bila održati kontinuitet kulturnih institucija države BiH. Donijela sam svoju tehničku opremu, ništa mi nije teško kad je moj rodni grad u pitanju. I, naravno, duhovna obnova naše zemlje. Na pozornici su bile sve generacije glumaca, počev od barda rahmetli Zaima Muzaferije, do tada najmlađih Belme Lizde Kurt i Ermina Brave. Došli su Jajčani iz svih krajeva svijeta, intonirana je himna prvi put, a iz tisuću grla se zaorilo "S one strane Plive". Suze i na sceni i u gledalištu - prisjeća se Hasija Borić-Stojić, zahvalivši se također svima koji su ustrajni u podršci ovom kazališnom festivalu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250