Article_Top_970x250

​Sutra konferencija 'Odlazak mladih iz BiH: prilike i izazovi'

kult

​Sutra konferencija 'Odlazak mladih iz BiH: prilike i izazovi'

ožu 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ilustracija

Institut za razvoj mladih KULT sutra organizira konferenciju o temi „Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine: prilike i izazovi“.

Na skupu, koji će biti održan  na Ilidži, 25 službenika za mlade iz BiH,  predstavnicima etnitetskih i državnih institucija nadležnih za mlade, organizacijama, te predstavnicima poslovne zajednice i  obrazovnih institucija, podijelit će svoja pozitivna i negativna iskustva.

Odlazak mladih, kako je iz KULT-a pojašnjeno, goruća je tema u BiH posljednjih godina, a prema rezultatima Analize o položaju i potrebama mladih, koju je 2013. godine objavio KULT, od završetka rata do 2013. godine BiH je napustilo oko 150. 000 mladih.

Nakon 2013. godine objavljuju se sporadične analize nevladinih i međunarodnih organizacija koje ukazuju na kontinuirani rast broja mladih koji se odlučuju napustiti zemlju, ali se pojavljuje i određeni slučajevi odlaska cijelih obitelji. Prema online  anketi koju je Institut objavio u ljeto 2017. godine, mladi odlaze prvenstveno zbog besperspektivnosti, nezadovoljstva obrazovnim i zdravstvenim sistemom, prevelikog prisustva korupcije i nepotizma, ali i nezaposlenosti.

Navedena situacija implicira potrebu uključivanja svih relevantnih aktera u rješavanje ovog problema, prvenstveno kroz kreiranje strateškog pristupa i svih pratećih aktivnosti koje će doprinijeti kreiranju ambijenta u kojem će mladi željeti ostati, ali i u koji će se htjeti vratiti. Posebnu pažnju predstavlja i pitanje na koji način Bosna i Hercegovina odgovara na potrebe i probleme mladih koji jesu i biraju ostati, te kako kreirati konkretne mjere za suradnju sa mladima u dijaspori, priopćeno je iz KULT-a.

Dnevnik.ba