Article_Top_970x250

Sušec opisao susret s Tuđmanom nakon što je postalo jasno da u prijenosima izbjegava reći "Croatia"

anegdota

Sušec opisao susret s Tuđmanom nakon što je postalo jasno da u prijenosima izbjegava reći "Croatia"

ožu 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Slavko Midzor/Pixsell

– Bio je strašno osjetljiv na tu temu, nevjerojatno – prisjetio se Božo Sušec tih vremena

Božo Sušec, vrsni sportski komentator koji nas je vodio kroz stotine i stotine raznoraznih sportskih avantura, ponajviše nogometnih, gostovao je u četvrtak navečer u Podcast Inkubatoru.

Tijekom gotovo 90 minuta gostovanja dotaknuo se niza zanimljivih tema, a emisija je otvorena sjećanjem na vremena dok je na svoj način kao komentator izražavao prosvjed što je ime Dinamo nestalo iz Maksimira, piše Večernji list.

Gdje je i kada je mogao, Sušec je tijekom prijenosa izbjegavao govoriti Croatia, namjerno bi mu se koji puta ''omaknulo'' Dinamo, a često je pribjegavao i izrazima modri ili plavi.

Naravno, sve je to upalo u uho njegovim nadređenima, ljudima koji su okruživali pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, pa i samom poglavaru države. 

– Kada sam bio sasvim mali, otac me vodio na utakmice u Maksimir i vodio me na Dinamo, živio sam s Dinamom desetljećima i navijao za Dinamo. Ali nikada kao komentator. Ali Dinamo je bio klub koji mi je prirastao srcu i nisam nikad mogao prihvatiti tu promjenu imena i te ružne načine na koje se izglasavala promjena u HAŠK Građanski, Croatiju.

– No, budući da sam i dalje morao komentirati utakmice Dinama, pronalazio sam kompromisne mogućnosti, odnosno, barem sam mislio da sam pronalazio kompromise. Pa su tako igrali "zagrebački plavi", "naši dečki", "modri iz Maksimira". I to je prolazilo, možda nisu ni čuli – započeo je prisjećanje na devedesete Sušec i nastavio: 

Ali u poluvremenu utakmice Newcastle – Croatia, dakle one u Engleskoj, nazvao me tadašnji šef Informativnog programa i kazao: Na liniji imam Kabinet predsjednika i poručuju ti da, ako u prvih deset minuta tri puta ne kažeš Croatia, prijenos će dalje ići bez tona. Ja sam dvaput kazao Croatia i tako sam se pokrio.

– Inače, predsjednik Franjo Tuđman bio je veliki sportski fan, jedne smo večeri nekim povodom bili na večeri na Hipodromu i tada me upitao: Pa kako nisi mogao reći Croatia? Zar ti je to bilo tako teško, grozno?  Odgovorio sam mu da volim Dinamo i da će to zauvijek za mene biti Dinamo.

– Nije to prihvatio. Bio je strašno osjetljiv na tu temu, nevjerojatno. Sjećam se jedanput da je na Olimpijskim igrama u Barceloni  priredio večeru za neka sportska vodstva i neke novinare. Te je večeri naš mudri veteran Edo Pezzi rekao: Predsjedniče, stvarno nemam veze s tim, ali i mi u Splitu isto doživljavamo klub kao Dinamo.

Tuđman se tada strašno naljutio i upitao: Tko je ovaj čovjek? Tko je njega pozvao ovdje? Bio je baš jako osjetljiv na temu Dinama. Ali tek Ćiro ima o tome stotinu priča – zaključio je prisjećanje Sušec.

Dnevnik.ba