Article_Top_970x250

Sunovrat Komšićevog savjetnika: Reket, stolica, što je sljedeće?

život Čedomira Jovanovića

Sunovrat Komšićevog savjetnika: Reket, stolica, što je sljedeće?

lip 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Logično je postaviti pitanje je li ovo, zaista, život Čedomira Jovanovića? Sukob za sukobom, u kojem je kako kaže prinuđen se braniti. I da li, zapravo, gledamo njegov politički sunovrat.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović posljednjih godina u javnosti se pojavljuje najčešće kao akter nekog fizičkog ili verbalnog obračuna. Od mlade nade srpske demokracije, borca za pravdu sa beogradskih ulica, jednog od najbližih suradnika premijera Zorana Đinđića, do fotografija na kojima reketom udara čovjeka ili stolicom lomi izlog brze hrane. Ostaje da vidimo jesu li baš sa lomljavom stakla kioska "Pončo" na Novom Beogradu u krhotine otišli i posljednji ostaci njegove političke karijere.

U usporedbi sa ostalim srpskim političarima Čedomir Jovanović uvijek je bio drugačiji.

Nije imao problem da direktno sudjeluje u uhićenju Slobodana Miloševića, da usprkos bombardiranju javno kaže da Srbija treba da se učlani u NATO i da Kosovo više nije srpsko, da bez „ali“ govori da se u Srebrenici dogodio genocid… Od svega toga sklanjali su se glavni igrači u srpskoj politici, strahujući da bi to moglo da se odrazi na njihov politički rejting, piše Nova S.

 

Politika, biznis, stranka

Kao student je predvodio prosvjede 1996/1997, potom se učlanio u Demokratsku stranku, čiji je bio i potpredsjednik poslije promjena u listopadu  u Srbiji. Bio je šef zastupničke grupe DS-a u Skupštini, a poslije ubojstva Đinđića imenovan je za potpredsjednika Vlade. Iz DS-a je izbačen poslije sukoba sa vrhom stranke, na čijem je čelu tada bio Boris Tadić, da bi potom osnovao i Liberalnu demokratsku partiju, u kojoj nije podnio ostavku ni posle niza loših rezultata na izborima.

Njegovu karijeru obilježio je i niz uglavnom loših poslovnih poduhvata. U posljednjih 10 godina službeno je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio vlasništvo u četiri firme. Neke njegove kompanije su likvidirane i otišle u stečaj, a lošeg vođenja nije pošteđena ni njegova stranka, koja je već pet godina u blokadi zbog duga od oko 105 milijuna dinara, što je oko milijun i sedamstopedeset tisuća KM.

Sve to, međutim, kad je riječ o Jovanoviću, posljednjih godina nije u fokusu. Politika ponajmanje.

U javnosti se pojavljuje uglavnom kao sudionik nekakvog incidenta – fizičkog ili verbalnog.

Tako je bilo i sinoć.

Obrana ili…

Ispred kioska brze hrane “Pončo” na Novom Beogradu došlo je do sukoba između lidera LDP i grupe mladića, za koje je on kasnije rekao da su pripadnici navijačke grupe “Hijene”. Sukob je završen tako što je Jovanović stolicom razbio izlog, nakon čega je došla policija. Prema riječima očevidaca, Jovanović je i nakon incidenta sa lomljavom stakla, vikao, šutirao automobil koji je bio parkiran u blizini, a zatim i policijski auto.

Jutro kasnije, za Nova S je rekao da se branio napada pripadnika navijačke grupe “Hijene”.

Na pitanje novinara što se točno desilo, Jovanović je rekao:

„Objavili ste. Vi ste sve napisali. Ma ok čovječe, vraćam se iz pekare, pravim djeci doručak“, rekao je lider LDP i dodao:

„Slavio sam Zvezdinu titulu, eto to se desilo. Što se desilo? Sačekali su me kreteni ovdje, kao što to vrlo često vole raditi i neka mi ne dolaze pred kuću. Jel znate koji su to kreteni? To su oni kreteni pred kojima se svako pristojan u ovom gradu povlači. Ja ovdje živim, ovdje mi je obitelj,  oni to vrlo dobro znaju i neka mi se sklone sa puta“.

Branio se. Tako kaže…

Ali, to nije prvi put.

 

Napad reketom

Nedavno je Jovanović umjesto stolicom mahao reketom i nanio tjelesne povrede vlasniku Fizio centra Žarku Ivkoviću, sa kojim firma njegove supruge Jelene Jovanović “Fud end fizio centar” ima spor oko poslovnog prostora.

I tada je rekao da nije kriv i da je samo štitio svoju obitelj. Otkrio je i da je zvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi mu objasnio pozadinu ovog sukoba.

„Isprovocirali su me, to je moja odgovornost, i onda sam obavijestio i Vučića da slučajno neko ne pomisli da dok ovaj ne kaže da to držimo sa strane. Rekao sam mu da pusti da sve ide svojim putem, mada nije bilo ni razloga. On nije mogao vjerovati, pa je pitao zašto, rekao sam mu kad je obitelj u pitanju, nemoj ništa da me pitaš. To je neprihvatljivo, rekao mi je “znaš što će da ti urade, likovat će”, ja sam rekao što da radim, to je moj život“, rekao je Jovanović.

 

Duel sa Ražnatović

Dugo se prepričavala i rasprava Jovanovića i pjevačice Svetlane Ražnatović u kojoj su jedno drugo optuživali da su imali veze sa ubojstvom premijera Zorana Đinđića.

 „Tko je vadio Legiju iz zatvora, ja ili vi? Tko je nosio Dušanu Spasojeviću… Vodio ženu i detej u zatvor, u CZ, imam svjedoke za to? Vi! Pa, dokažite vi meni ovo za što ste me optužili! A držali ste me četiri mjeseca u zatvoru, sram vas bilo“, rekla je Ražnatović, nakon što je lider LDP pokazujući rukom na nju rekao “prijatelj nekog optuženog za ubojstvo predsjednika Vlade”.

Na kraju, logično je postaviti pitanje je li ovo, zaista, život Čedomira Jovanovića? Sukob za sukobom, u kojem je kako kaže prinuđen se braniti. I da li, zapravo, gledamo njegov politički sunovrat.

Dnevnik.ba