Article_Top_970x250

Suđenje za ratne zločine u Uzdolu: Zapovijed je bila, ubijajte sve po redu

nastavak suđenja enveru buzi

Suđenje za ratne zločine u Uzdolu: Zapovijed je bila, ubijajte sve po redu

lis 24, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Koro je kazao kako je za njega akcija na Uzdol bila ružna mrlja s obzirom na to da se “išlo samo da se ubije”.

Na suđenju za zločine u Prozoru, svjedok Državnog tužiteljstva je kazao kako je zapovjednik Enver Buza rekao da mu ne trebaju zarobljenici s Uzdola.

Svjedok Nail Koro, jedan od sudionika akcije Armije BiH na Uzdol, izjavio je kako je Buzinu zapovjed da mu ne trebaju zarobljenici shvatio kao “koga sretneš, ubij ga”.

- Kako drugačije da shvatiš - rekao je Koro.

Prema svjedoku, prije akcije na Uzdol, vojnicima se obratio Buza, a zatim su podijeljeni u grupe i započeli su napad iz nekoliko pravaca.

- Sakrio sam se iza jedne međe i tu sam ostao. Na deset metara od mene je poginuo Hamdo Čorbo i vidio sam kako ga meci probijaju, ali nisam smio izaći na čistinu da mu pomognem - opisao je Koro.

On je kazao kako su se nakon sirene za uzbunu koja je dopirala iz pravca Prozora i jakog protunapada, vojnici Armije BiH povukli.

- Tada se ono prepričavalo tko je ubijen, tko je koga ubio. I naših je bilo ubijeno, ali sam saznao da je ubijeno i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civila - naveo je Koro ističući kako on nikoga nije ubio.

Koro je kazao kako je za njega akcija na Uzdol bila ružna mrlja s obzirom na to da se “išlo samo da se ubije”.

Druga svjedokinja Ljubica Bagetarić je ispričala kako je u rujnu 1993. bila u kući u zaseoku Križ s obitelji kada je Armija BiH izvršila napad na Uzdol. Bježeći iz kuće, kako je kazala, vidjela je tijelo Franca Stojanovića.

- Poznali smo vojnika Jusufa Heru. On je kazao: ‘Kud da na vas koje znam naiđem’. Susjeda ga je pitala da nam pomogne i on je rekao da će pokušati, ali kako se boji da ga njegovi ne ubiju. On je nas odveo u kuću pokojnog Slavka Mendeša i rekao nam da ne izlazimo - ispričala je svjedokinja i dodala da su tu kuću napustili kada su u selo ušli vojnici HVO-a.

Prema njenom saznanju, u selu je ubijeno 27 civila i 12 vojnika.

Suđenje se nastavlja 14. studenog.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH je optužilo Envera Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor tzv. Armije BiH.

Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljuna su pod kontrolom optuženog u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenike i Raiči te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, prenosi Birn.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250