Article_Top_970x250

Suadu je pauk kućni ljubimac: "Pojavio se na plafonu, nazvao sam ga Đuro..."

australija

Suadu je pauk kućni ljubimac: "Pojavio se na plafonu, nazvao sam ga Đuro..."

velj 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: 24sata

Pojavio se jednom na plafonu, točno iznad glave moje supruge, tad sam ga nazvao Đuro. On je naš kućni ljubimac. Većina Australaca ih ne dira jer love komarce, muhe i druge insekte po kući, rekao je Suad

Cijelo vrijeme je u kući, samo mijenja prostorije. Poznati su da se vole zadržavati na toplim mjestima, rekao je za 24sata čitatelj Suad koji je rodom iz Siska, a u Australiji živi više od 25 godina.

- Ovaj pauk može se naći u većini australskih kuća pa tako i u mojoj - govori Suad koji je poslao fotografije i video.24sata

Foto: 24sata

Naime, riječ je o vrsti Huntsman (Pauk lovac) iz porodice Sparassidae, koji su poznati po svojoj brzini i načinu lova. Zbog njihove veličine neki ih nazivaju i divovskim paucima. 

Više od tisuću vrsta Sparassidae nalazi se u najtoplijim regijama svijeta kao što su Australija, Afrika, Azija i dr. 

- Pojavio se jednom na plafonu, točno iznad glave moje supruge, tad sam ga nazvao Đuro. On je naš kućni ljubimac. Većina Australaca ih ne dira jer love komarce, muhe i druge insekte po kući koji su puno dosadniji od njih - rekao nam je Suad i dodao: 

- Ma Đuro je najslađi. Trenutno je negdje odlutao, možda traži partnericu.

24sata

Foto: 24sata

Sparassidae pauci imaju osam očiju, a noge im mogu narasti i do 30 centimetara. Na nogama imaju prilično istaknute bodlje dok im je ostatak tijela dlakav. 

Kod pauka Huntsmana noge su u prosjeku velike 15 centimetara, a tijelo samo dva centimetra. 

Poznato je da mogu nanijeti ozbiljne obrambene ugrize ljudima, a poput većine ostalih svoj otrov koriste za imobilizaciju plijena. 

Suad nije imao takva neugodna iskustva, dapače, jednog je uspio iznijeti van.

- Znate, samo jednom prije 10-ak godina sam njegovog pretka izbacio iz kuće. Polako sam ga uhvatio i spustio na travu u dvorištu, u sekundi je doletjela ptica i odnijela ga. Rekao sam, nikad više...

Dnevnik.ba