Article_Top_970x250

"Stop the war in Croatia": Na današnji dan preminuo Tomislav Ivčić

prije 28 godina

"Stop the war in Croatia": Na današnji dan preminuo Tomislav Ivčić

ožu 04, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: kamenjar.com

​​​​​​Na današnji dan 1993. godine u Zagrebu je u prometnoj nesreći poginuo hrvatski pjevač Tomislav Ivčić.

Upravljajući Mercedesom Ivčić je, pri pokušaju da izbjegne pješakinju koja je istrčala na kolnik, prešao u suprotni trak i frontalno se sudario s BMW-om. U nesreći su poginuli on, pješakinja koju nije uspio izbjeći te suvozačica iz BMW-a.

Rođeni Zadranin, bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-ih godina nadalje.

Već za vrijeme Jugoslavije otvoreno je pokazivao svoje domoljublje što je tada bilo vrlo nepoželjno. Jedan je od rijetkih sa estrade koji se prije prvih demokratskih izbora javno i glasno izrazio da je njegov izbor Hrvatska i HDZ – tada stožerna stranka i pokret hrvatskog naroda protiv jugoslavenskog i srbijanskog šovinizma.

Početkom i u najtežim danima Domovinskog rata osobito je popularna bila njegova pjesma Stop the war in Croatia, koja je čak i u Australiji bila veliki hit. Na izborima 1993. izabran je za HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru, no poginuo je prije nego je preuzeo dužnost. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, podsjeća Kamenjar.com.

Dnevnik.ba