Article_Top_970x250

Stigle nove fotke s Marsa: Prvi panoramski prizori kratera Jezero ostavljaju bez daha

misija perseverance

Stigle nove fotke s Marsa: Prvi panoramski prizori kratera Jezero ostavljaju bez daha

velj 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Glavna zadaća Perseverancea je pronaći tragove nekadašnjeg života na Crvenom planetu

NASA je u srijedu objavila spektakularnu panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio Perseverance (Ustrajnost) na području na koje je robotsko vozilo sletjelo prošlog tjedna.

Fotografija koja je sastavljena od nekoliko snimki koje je načinilo vozilo pokazuje rub kratera Jezera u kojemu je, misle znanstvenici, bilo duboko jezero u koje se ulijevala rijeka prije tri i pol milijarde godina.

Rover je načinio 142 snimke u 360 stupnjeva pomoću uređaja visoke razlučivosti montiranih na njegovu jarbolu.

"Smjestili smo se na jako dobrom položaju na kojemu možemo vidjeti značajke veoma slične onima koje su Spirit, Opportunity i Curiosity (tri robotska vozila koja su se prije Perseverancea spustila na Crveni planet) pronašli na mjestu njihova slijetanja", izrazio je zadovoljstvo Jim Bell sa sveučilišta u Arizoni.

Glavna zadaća Perseverancea je pronaći tragove nekadašnjeg života na Crvenom planetu tako što će tijekom barem dvije godine prikupiti tridesetak uzoraka stijena.

Kamere Perseverancea pomoći će znanstvenicima da otkriju geološku povijest i atmosferske uvjete u krateru i utvrde sastav stijena i naslaga koje će se uzorkovati i donijeti na Zemlju u nekoj budućoj misiji planiranoj u 2030-ima.

NASA je još u ponedjeljak objavila dva iznimna dokumenta koja je načinio rover, nevjerojatnu videosnimku spuštanja snimljenu iz svih kutova i audiosnimku marsovskog vjetrića, prvu takvu snimljenu na Crvenom planetu pomoću mikrofona.

image

Foto: AFP PHOTO /NASA/JPL-Caltech//MSSS/ASU/HANDOUT

image

Foto: AFP PHOTO /NASA/JPL-Caltech//MSSS/ASU/HANDOUT

image

Prva panoramska fotografija snimljena Mastcam-Z-jem koja prikazuje rubove kratera Jezero (Foto:  AFP PHOTO/NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU)

Dnevnik.ba

Tagovi: