Article_Top_970x250

Srpski menadžer: Zdravka Mamića sam pitao trebam li kleknuti pred njim

otkrio detalje

Srpski menadžer: Zdravka Mamića sam pitao trebam li kleknuti pred njim

ožu 30, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dušan Petković, nekadašnji igrač Mallorce, Yokohame, Wolfsburga, Nürnberga, moskovskog Spartaka te reprezentacije Srbije i Crne Gore, danas je poznati nogometni menadžer. Surađivao je s brojnim igračima i klubovima, pa tako i Dinamom.

U razgovoru za Nova.rs otkrio je brojne detalje iz svoje suradnje s prvakom Hrvatske. Opisao je koje je sve zvijezde nudio Zdravku Mamiću i koji su sve veliki klubovi odbijeni jer nisu poslali dovoljno velike ponude za najbolje igrače Modrih,.

Dinamo je ispred Partizana i Zvezde

"Uz dužno poštovanje Zvezdi i Partizanu, Dinamo je daleko ispred njih. Ne samo zbog igračkog kadra nego i drugih stvari. Zdravko Mamić i ja smo prijatelji. Kad god sam dolazio kod njega, objasnio mi je da prva dva ili tri puta moraš odbiti ponudu i to tako da onaj koji želi dovesti igrače to tako shvati", započeo je Petković.

Nakon toga je istaknuo i najsvježiji primjer. "Uzmite u obzir prodaju Danija Olma, koji je iz naše agencije. On je prodan za 39 milijuna eura u RB Leipzig. S obzirom na to kako se snašao i kako igra i odakle je došao, uslijedila je i prodaja Gvardiola za 16 milijuna eura. Činjenica da je Dinamo za dva igrača dobio 55 milijuna eura je pokazatelj svima s prostora bivše države kako se treba raditi", nastavio je Petković pa dodao: "Pavkov iz Zvezde je dao dva gola Liverpoolu. Nije se nigdje prodao, a vidjet ćete gdje će otići Oršić i za koju lovu. To je nešto u čemu je Mamić broj 1 na ovim prostorima."

Dinamo je odbio preko 20 milijuna eura za tri igrača

Petković je rekao i koje je sve ponude Dinamo odbio u bliskoj prošlosti. 

"Pogledajte vi to kakve sve ponude Dinamo može odbiti. Newcastle je ponudio pet-šest milijuna eura za Jakića, a Marseille osam za Majera. I jedni i drugi dobili su odbijenicu. Lille je nudio čak deset za Livakovića. Isto im je uručena odbijenica. Petković, Oršić, Ademi, svi najbolji igrači su imali slične ponude. Dinamo je danas na toj razini da može odbiti ponude koje su niže od 10 ili 15 milijuna eura", dodao je Petković.

Mamiću je nudio dvije velike zvijezde svjetskog nogometa

"Kad smo 2013. prodali Sammira u Getafe, godinu nakon toga smo mu išli pomoći. Tijekom tog posjeta smo si malo po malo uspjeli dogovoriti ulaz u školu Atletico Madrida. Dali su nam da pričamo s igračima ako nemaju ugovor ili agenta, a meni su dvojica zapala za oko - Lucas Hernandez i Saul Niguez. Bili su moji igrači službeno dvije godine, ali nisam imao sreće ni moć da ih zadržim, kasnije ih je preuzeo Mendes", rekao je srpski agent i otkrio da su zamalo završili u Dinamu.

"Čim sam preuzeo njih dvojicu, ponudio sam ih Dinamu i Zdravku Mamiću. Tad mi je Mamić odgovorio da to nisu igrači za Dinamo, bar ne još. Zna se kako stoje stvari u Dinamu i na koji način se radi, nismo htjeli to narušavati", kazao je Petković.

Ipak, iz te situacije izrodilo se i nešto dobro jer je u klub stigao Dani Olmo.

Olmo je skoro prestigao Messija u Barci. Trebalo ga je nagovoriti da dođe u Zagreb

"Onda je stigao Dani Olmo. Pitao sam Zdravka trebam li kleknuti pred njega kako mi ne bi okrenuo leđa. On mi je odgovorio da ne trebam i da je to posao koji treba što prije završiti", nastavio je srpski menadžer.

"Dogovorili smo se s Olmom za pet minuta. Najteže je bilo s Olmovim ocem. On je bivši igrač, tad je bio trener i sve je kontrolirao u Danijevom životu. Olmo je bio najbolji pojedinac u Barcinoj školi i mladoj Španjolskoj. Falila su mu samo dva gola da prestigne Messijev učinak u Barci u toj kategoriji, a mi smo ih morali nagovoriti da dođe u Dinamo iz Zagreba. To je bilo jako teško, pregovori s ocem trajali su četiri-pet dana. On je na kraju rekao da pristaje ako će Olmo biti klupski projekt, a ne zapostavljeni igrač. Ukratko, Dani je postao sve. Osvojio je Euro U-21, standardni je reprezentativac, bio je u momčadi prvenstva i najbolji igrač finala tog Eura. Zbog njega je na kraju krajeva i Gvardiol došao u klub", zaključio je.

Na kraju je naznačio kako su roditelji često najveći problem. "Pogledajte primjer Alena Halilovića i Ante Ćorića. Halilović je otišao u Barcelonu, Ćorić u Romu. Gdje su danas? Halilović u Birminghamu, Ćorić u Olimpiji iz Ljubljane. Pametnom dosta."

Dnevnik.ba

Tagovi: