Article_Top_970x250

Srpom odrubio glavu kćeri zbog njene ljubavne veze: 'Zakoni su takvi da će dobiti najviše deset godina zatvora'

iran

Srpom odrubio glavu kćeri zbog njene ljubavne veze: 'Zakoni su takvi da će dobiti najviše deset godina zatvora'

svibnja 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

Iranska policija uhitila je muškarca kojeg se sumnjiči da je odrubio glavu svojoj 14-godišnjoj kćeri Romini Ashrafi.

Ona je pobjegla od kuće u provinciji Gilan sa svojim 35-godišnjim dečkom nakon što se otac usprotivio njihovoj vezi. Par je nedugo nakon toga pronašla policija te su Rominu vratili doma, iako im je rekla da se boji za vlastiti život zbog svog postupka, piše BBC.

Prošlog četvrtka otac joj se zavukao u spavaću sobu i napao je. Kako navode lokalni mediji, Romini je odrezao glavu oštrim predmetom, najvjerojatnije srpom. Nakon toga je s okrvavljenim poljoprivrednim alatom izišao iz kuće i priznao što je napravio.

Iranski mediji ogorčeni su pričom i upozoravaju da je sve ovo posljedica nedostatka legislative kojom bi se zaštitile djevojčice od nasilja u obitelji. U međuvremenu, hashtag napravljen na perzijskom, koji govori o Romini, a na latinici je #romina_ashrafi, na društvenim je mrežama iskorišten više od pedeset tisuća puta. Korisnici društvenih mreža osuđuju patrijarharno iransko društvo i nasilje koje se događa nad ženama i maloljetnim djevojkama.

Bivša potpredsjednica i trenutna glavna tajnica Iranskog društva za zaštitu ženskih prava Shakindokht Molaverdi poručila je kako Romina nije prva, niti će biti posljednja žrtva "ubojstva iz časti". Dodala je kako će se takva ubojstva nastaviti sve dok se zakon ne pozabavi muškom dominacijom u kulturi.

Iranski kazneni zakon daje manju kaznu očevima i drugim članovima obitelji koji su ubili ili tjelesno ozlijedili dijete radi pitanja časti.

Organizacija Human Rights Watch kaže kako pod "čast" potpada odbijanje dogovorenog braka, ali i ako je žena žrtva silovanja ili seksualnog zlostavljanja. Također, "opravdan" je razlog za nasilje i ako je imala seksualne odnose izvan braka, pa čak i ako se radi samo o nedokazanim optužbama.

No, ubojstva se katkad događaju i iz banalnijih razloga, poput neprimjerenog oblačenja ili ponašanja koje se može tretirati kao "neposlušnost".

- Ako se muškarca proglasi krivim za ubojstvo kćeri u Iranu, uobičajena je kazna između tri do deset godina u zatvoru, za razliku od smrtne kazne u ostalim slučajevima ubojstava - objašnjava BBC.

Dnevnik.ba