Article_Top_970x250

Središnja proslava Lipanjskih zora: HVO je bio i ostao legalna i legitimna vojna sila koja se oduprijela agresijama

mostar

Središnja proslava Lipanjskih zora: HVO je bio i ostao legalna i legitimna vojna sila koja se oduprijela agresijama

lip 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: ero.tel

Sinoć je u Mostaru održana središnja proslava Lipanjskih zora u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije Nevenko Herceg istaknuo je kako se već 27 godina na ove dane osjeća s jedne strane ponos hrvatskog naroda, a s drugestrane tuga za braniteljima koji su svoj život dali za obranu svoga doma, obitelji i domovine. Posebno je istaknuo kako je ”hrvatski narod u BiH zahvaljujući ulozi HVO-a i ostao na ovim prostorima”, prenosi Ero.tel.

-Ovogodišnje lipanjske svečanosti, kao i svaki lipanj unatrag 26 godina, Vraćaju naše misli na lipanj 1992., ispunjavajući nas s jedne strane ponosom i divljenjem zbog sloge, ustrajnosti i zajedništva hrvatskog naroda i Hrvatskog vijeća obrane, a s druge strane tugom za našim poginulim braniteljima – hrvatskim vitezovima koji su svoje živote ugradili u obranu svojih obitelji, svoga doma, Naroda i Domovine.

Upravo sloga, ustrajnost i zajedništvo Hrvata u vrijeme Domovinskog rata bile su jamac našeg opstanka čak i onda kada smo se suočili s agresijama.

Hrvatski je narod opstao samo na onim prostorima BiH gdje je bilo ustrojeno Hrvatsko vijeće obrane, i to ne samo kao oružana snaga, nego i kao najviše izvršno i upravno tijelo hrvatskog naroda u to vrijeme!

Onomu tko je sudionik tih vremena i onomu tko iole razumije našu nedavnu prošlost nije teško odgovoriti na pitanje što su za hrvatski narod i BiH značili HVO, HZ-HB i HR-HB?

Značili su i ostanak i opstanak hrvatskog naroda u ovoj našoj Domovini! To je notorna povijesna činjenica koja se nikakvim političkim spinovima i diskvalifikacijama ne može izbrisati.

I upravo zato dostojanstveno obilježavanje obljetnica HVO i drugih značajnih datuma iz Domovinskog rata od iznimnog je značenja za hrvatski narod u BiH.

HVO je nastao u vrlo teškim i složenim okolnostima, izrastao iz zajedništva hrvatskog naroda, u vremenu kada smo svi bili kao jedno!

HVO je bio i ostao legalna i legitimna vojna komponenta-oružana sila koja je pretočena najprije u vojsku Federacije BiH, a danas u Oružane snage BiH, te je kao takva imala prevažnu ulogu u opstanku i očuvanju cjelovitosti BiH, što bi neki još uvijek htjeli zanijekati i zaboraviti!

To zajedništvo treba nam i danas, gotovo jednako, ako ne i više nego tada, i svi smo pozvani, uvijek i u svakoj prigodi, raditi na njegovom očuvanju i daljnjem učvršćivanju.

No, prije svega, treba nam pogled u budućnost, kao što smo u budućnost gledali u lipnju 1992. Neka nam Lipanjske zore budu nadahnuće za to, prije svega u tome koliko je važno imati jasne ciljeve i odlučnost u njihovu postizanju.

Zajedništvo iz Domovinskoga rata, iz kojega crpimo i nadu i snagu, moramo pretočiti u pravo političkog naroda – zaključio je Herceg koji se nazočnima obratio u ime predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića.

Ivan Vukić, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske istaknuo je kako je to bio ‘krvavi boj hrvatskog naroda koji je pokazao odlučnost i spremnost u obrani domovine”

Dnevnik.ba