Article_Top_970x250

Sprema se masovni prosvjed u Bejrutu: "Vrijeme je da pustimo svoj bijes da eksplodira i kaznimo ih"

libanon

Sprema se masovni prosvjed u Bejrutu: "Vrijeme je da pustimo svoj bijes da eksplodira i kaznimo ih"

kol 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

U Bejrutu se i danas očekuju veliki prosvjedi usljed rastućeg bijesa zbog korupcije i nesposobnosti koje su, sve su prilike, utrle put jednoj od najvećih eksplozija koje je svijet ikada vidio, piše Guardian.

Stanovnici Bejruta traže odgovore i odgovornost za tragediju koja je zadesila njihov grad. U eksploziji je poginulo više od 150 ljudi, blizu 5.000 je ranjeno, a najmanje 60 se još uvijek vode kao nestali, izvijestilo je ministarstvo zdravstva.

"Nakon tri dana čišćenja, uklanjanja ruševina i zavijanja rana vrijeme je da pustimo svoj bijes da eksplodira i kaznimo ih", rekao je Fares Halabi, 28-godišnji aktivist koji se planirao pridružiti poslijepodnevnim prosvjedima.

Hedwig Waltmans-Molier (55), supruga nizozemskog veleposlanika u Libanonu, žrtva je eksplozija. Preminula je u subotu nakon što je teško ranjena usljed eksplozije dok je stajala u svom domu u Bejrutu.

Četiri dana nakon eksplozije male su šanse da je itko tko je ostao pod ruševinama mogao preživjeti, iako profesionalne ekipe za pretragu i spašavanje još uvijek tragaju za preživjelima.

Kako se prašina od eksplozije slegla, tako su se u fokus vratili i odgovorni za situaciju u Libanonu. Libanonci su mjesecima strahovali od ekonomskog kolapsa koji je sada više nego izvjestan.

Masovni prosvjedi su prošle godine srušili premijera, ali sustav kojim je predsjedavao preživio je gotovo netaknut, a uprkos ekonomskom pritisku i koronavirusu, pokret je izblijedio.

Dnevnik.ba

Tagovi: