Article_Top_970x250

Splićani traže da se Dinamu oduzmu naslovi prvaka

Zajednica ekipnih sportova Grada Splita

Splićani traže da se Dinamu oduzmu naslovi prvaka

ožu 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Zajednica ekipnih sportova Grada Splita objavila je priopćenje nakon posljednjeg istupa Zdravka Mamića koji se nalazi u BiH.

Splićani ističu kako se Mamiću tijekom medijske konferencije potkrala i jedna istina. Citirali su što je Mamić govorio o vremenu kad je Dinamo preoblikovan iz dioničkog društva u udrugu građana, što je bio temelj klupskog poslovanja koje je rezultiralo optužnicama i presudom Vrhovnog suda za kriminal. Dinamo se tada odrekao golemih dugovanja prema bivšim igračima, ali ne i naslova prvaka koje je osvojio kao dioničko društvo. Također, natjecanje nije započeo u najnižem rangu, kao novi subjekt, što propisuju pravila HNS-a, nego je ostao u prvoj ligi. 

"Dinamo je otišao u stečaj zato što je bio u raspadu. Tada su naše legende Robert Prosinečki i Igor Cvitanović, na sreću, a poslije se pokazalo da je bilo na sreću... Oni su spasioci Dinama. Pokrenuli su sudski postupak, pokrenuli su ovrhu, a Dinamo je blokiran. I to je bio spas, kad je Dinamo d.d. otišao u stečaj. Dinamo je nastavio dalje poslovati kao udruga građana. Dinamo nije otišao u stečaj zato što je bio dobar, nego zato što je bio u raspadu. Bio je dužan bogu i vragu. Ja sam ga tada s upravom, suradnicima i predsjednikom Barišićem digao ne iz pepela, jer on nije ni postojao. Puno je lakše napraviti 'green field' investiciju iz temelja nego naslijediti raspadnuto stanje. Mi smo prvo otišli u stečaj, onda smo se dizali kroz novi, novi, novi subjekt. To su bili zadnji trenuci kad je Hajduk 2003. i 2004. godine bio prvak države", između ostalog je rekao Zdravko Mamić na presici u Mostaru. 

Na njegove riječi reagirali su čelnici zajednice ekipnih sportova Grada Splita, ističući kako pravda u slučaju Mamić još nije zadovoljena. 

"Braća Mamić i Damir Vrbanović su osuđeni te moraju odslužiti kazne zatvora. Više ne mogu obnašati nikakve dužnosti u Dinamu, HNS-u i hrvatskom sportu. Naizgled, pravda je zadovoljena i sada možemo mirno dalje. Tako razmišljaju oni koji su presudu donijeli. Međutim, mi smatramo da pravda nije zadovoljena i da ne možemo mirno dalje, jer je taj novi Dinamo - udruga građana -  novi početak trebao odraditi na "green fieldu" najnižeg ranga natjecanja u organizaciji HNS-a. Kako to nije odradio već se nastavio natjecati u najvišem rangu hrvatskog nogometa, sportska pravda nije zadovoljena. Sportska pravda će biti zadovoljena, samo i jedino ako se tom Dinamu - udrugi građana - oduzmu sve titule koje je osvojio i ako ga se pošalje na onaj 'green field' odakle je trebao kao novi subjekt i krenuti. To bi trebala biti primjerena kazna i opomena svima koji se iz ovih ili onih razloga odluče izvesti isti scenarij. U protivnom, sve se ovo Mamićima isplatilo. Oni nikada neće vratiti novac, a taj novi Dinamo nikad neće vratiti titule", navode u priopćenju koje je objavljeno na službenom webu splitske udruge.

Dnevnik.ba