Article_Top_970x250

Spektakularne pripreme hrvatskih helikoptera za godišnjicu Oluje

Knin

Spektakularne pripreme hrvatskih helikoptera za godišnjicu Oluje

srp 29, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Hrvatski piloti

Ovogodišnja, 22. proslava Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza u Kninu bit će među ostalim ukrašena predstavljanjem helikoptera Kiowa kojima će upravljati hrvatski piloti. Donosimo vam ekskluzivni video njihovih priprema za nastup na nebu iznad Knina. Sudeći prema snimkama, potpuno su spremni, Kiowama sada upravljaju poptuno samostalno, nadzor i pomoć američkih instruktora više nije potrebna.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naveo je u petak da su dosad organizirali 67 autobusa iz cijele Hrvatske za dolazak hrvatskih branitelja stradalnika Domovinskog rata na središnju svečanost, te da i dalje zaprimaju zahtjeve. Građane je pozvao da "izvjese državna obilježja kako bi i na taj način doprinijeli dostojnom i kvalitetnom obilježavanju tog datuma". Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović naveo je da će u svečanosti obilježavanja i njezinoj organizaciji sudjelovati više od 800 pripadnika Oružanih snaga.

 

U petak, 4. kolovoza bit će održana revijalna nogometna utakmica na gradskom stadionu NK Dinara između branitelja i dužnosnika te zajedno veterana Hajduka i Dinama protiv Rijeke i Osijeka. U Kninu će biti održana sjednica Vlade, a navečer će se, u organizaciji ministara unutarnjih poslova i branitelja te Oružanih snaga, održati prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

U subotu, 5. kolovoza program započinje budnicom ulicama Knina koju će izvesti Orkestar Oružanih snaga RH. Na Trgu Ante Starčevića kod spomeniku pobjede "Oluja 95" u 8,30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeća, a zajednički vijenac položit će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodit će vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

Program na kninskoj tvrđavi 5. kolovoza počinje u 9,20 sati čitanjem povjesnice o operaciji Oluja. Tradicionalnom zvonjavom crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije. Slijedi podizanje hrvatske zastave uz državnu himnu. Bit će ispaljena 22 plotuna iz topničkih oružja, u spomen na 22. obljetnicu Oluje. U sklopu zračnog mimohoda osam postroja zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane prvi put će javnosti biti predstavljeni novi helikopteri KW OH-58.

U 10 sati na kninskoj tvrđavi prigodno će se nazočnima i javnsoti obratiti predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja koji je poginuo u Oluji.

Nakon završetka programa na kninskoj tvrđavi, mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika uputit će se prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se u 11,30 sati tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će se šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Slijedi susret dužnosnika i uzvanika sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji te obilazak braniteljskih zadruga. Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića koncert održati Prljavo kazalište.

​​​​​​​Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250