Article_Top_970x250

Spektakl u Zagrebu: Na superjaki šahovski turnir dolazi veliki Magnus Carlsen

šahovska elita u hrvatskoj

Spektakl u Zagrebu: Na superjaki šahovski turnir dolazi veliki Magnus Carlsen

lip 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: wsi.com

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske od 26. lipnja do 8. srpnja Hrvatska i Zagreb bit će domaćin izuzetno jakog Croatia Grand Chess Toura, najjačeg ovogodišnjeg pojedinačnog šahovskog natjecanja u svijetu.

Ovaj jedinstveni šahovski događaj okupit će 12 ponajboljih svjetskih šahista iz devet zemalja. To će biti jedan od najjačih turnira u povijesti šaha, a prvi puta u Hrvatskoj nastupit će jedan aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen. Ne samo zbog uvjerljivog vodstva na svjetskoj rejting-listi, već i zbog sjajne forme, Carlsenov nastup u Zagrebu s velikim će zanimanjem pratiti ljubitelji šaha diljem svijeta.

Interes javnosti potenciran je fantastičnim Carlsenovim rezultatom na upravo završenom međunarodnom turniru Altibox Norway Chess 2019, na kojem je sudjelovalo 10 ponajboljih svjetskih velemajstora. Bio je to neobičan eksperiment u kojem nije bio moguć neodlučeni rezultat pojedinog dvoboja. Ako bi susret dvojice igrača igran standardnim tempom završio remijem, doigravalo bi se ubrzanim tempom (bijeli sa 10, a crni sa 7 minuta uz dodatak od 3 sekunde poslije svakog odigranog poteza), pri čemu bi za pobjedu crnom bio dostatan i remi. Pobjeda u glavnoj partiji donosila je 2 boda (poraz 0 bodova), pobjeda nakon doigravanja 1,5 bod, a poraz nakon doigravanja 0,5 boda. Nakon 9 odigranih kola nadmoćno je pobijedio Magnus Carlsen, koji je dobio čak 8 mini-dvoboja, od kojih dva maksimalnim omjerom 2-0, a 6 nakon doigravanja s 1,5-0,5. Jedino je u posljednjem kolu nakon doigravanja poražen od svog posljednjeg izazivača Fabiana Caruane s 0,5-1,5, ali je ipak trijumfirao s ogromnom prednošću od 3 boda ispred Armenca Levona Aroniana i Kineza Yangyija Yua.

Svečano otvorenje Croatia Grand Chess Toura održat će se 25. lipnja u Muzeju Mimara, dok će se od 26. lipnja turnir igrati u prostorijama Novinarskog doma s početkom u 16.30 sati.

Dnevnik.ba
 

Article_Bottom_970x250