Article_Top_970x250

Snajperist jednim hicem s 800 metara udaljenosti ubio petoricu džihadista

sirija

Snajperist jednim hicem s 800 metara udaljenosti ubio petoricu džihadista

sij 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Twitter

Neimenovani narednik SAS-a pucao je u prsa džihadističkog bombaša samoubojice u Siriji, što je rezultiralo eksplozijom koja je ubila još četvero džihadista, uključujući vrhovnog zapovjednika u Siriji

Vrhunski britanski snajperist ubio je petoricu terorista ISIS-a sa samo jednim hicem s više od 800 metara udaljenosti. Naime, neidentificirani narednik SAS-a je pucao u prsa džihadista samoubojice u Siriji dok je govorio u kameru, što je uzrokovalo eksploziju koja je ubila još njih četvoricu.

Pokazalo se da je tijekom misije protiv Islamske države u studenome dvadesetogodišnji snajperist ubio i vrhovnog zapovjednika, nakon čega su mu njegovi kolege da bi proslavili uspjeh poklonili prigodnu bejzbolsku kapu, izvijestio je Daily Star, a prenosi Mirror.

SAS-ove trupe surađivale su s kurdskim borcima kako bi pronašle ISIS-ovu jedinicu odgovornu za napade na sela. Snajperist je koristio pušku Barrett .50 kalibra, najmoćniju pušku u arsenalu. Oružje se uglavnom koristi za gađanje većih ciljeva poput zrakoplova, automobila, kamiona i lako oklopljenih tenkova. Na ljude može ostaviti razarajuće posljedice, tako da samo jedan metak može oduzeti ud.

Tim SAS-a nekoliko je dana promatrao sumnjivu ISIS-ovu tvornicu bombi te je uočio da su petorica muškaraca napustila zgradu. Jedan od njih snimao je bombaša samoubojicu koji se smijao i govorio u kameru. Vojnik SAS-a javio se u bazu objasnivši da su se pojavili teroristi i da ima čist pogodak.

Izvor je rekao: “Plan je u toj fazi bio srušiti bombaša samoubojicu prvim hicem, a zatim i vođu ako bi ga mogli identificirati. Ali imali smo sreće. Cilj je bio na maksimalnom dometu. Snajper se prilagodio vjetru, nanišanio i nježno stisnuo okidač. Čekao je da meta padne, ali umjesto toga tip je eksplodirao”.

“Kad se prašina slegla, ležala su četiri tijela s raznim dijelovima koji su nedostajali. Snajperu je tada palo na pamet da je aktivirao eksplozivni prsluk. Kada skinete bombaša samoubojicu, obično ciljate u glavu. Ali ovaj je tip bio na krajnjoj granici snajperske mogućnosti gađanja, pa je ciljao prema središtu njegove mase – prsima”, dodao je izvor.

Kad se SAS-ov tim vratio u bazu snajperist je dobio na poklon bejzbolsku kapu na kojoj su pisale riječi “Long Range Death”. “Teroristi se strašno boje snajpera. Na puškama koristimo prigušivače koji ozbiljno utišavaju buku. Ne mogu nas ni vidjeti ni čuti, i znaju da smo u blizini tek kad tijela počnu padati”, objasnio je izvor.

Dnevnik.ba