StoryEditor

Smaknute su čitave obitelji Briševa: 29 godina od najvećeg pokolja nad Hrvatima u BiH

Piše D  /  24.07.2021., 09:07h

U bh. medijskom prostoru, pa i u hrvatskoj javnosti, već godinama čitamo o  Gruborima, Medačkom džepu i Ahmićima. Mjesto monstruoznog pokolja golorukih Hrvata – za hrvatsku javnost je nepoznato!

Ubijane su čitave obitelji. Iz obitelji Matanović ubijeno je trinaest članova, iz obitelji Buzuk deset, Ivandić devetero, Marijan sedmero, Mlinara i Komljena po petero... Prije nego su smaknute gotovo sve su žene silovane, a muškarci su bili prisiljeni gledati. Većina žrtava je masakrirana; odsječeni su im nosevi, spolni organi ili uši... Zapaljene su sve hrvatske kuće i crkva, a prošle godine su razbijene spomen ploče s imenima pogubljenih.

Napominjemo, žrtve zločina su bili civili; poljoprivrednici, seljaci, zemljoposjednici. Svakodnevni ljudi koje nije zanimala politika.

Briševo, hrvatsko selo u blizini Prijedora, najveće stratište Hrvata civila u posljednjem ratu u BiH, još je jedan zločin bez kazne!

Bivši pripadnik vojske bosanskih Srba Mićo Praštalo, koji je, uz ostalo, optužen za sudjelovanje u ovom stravičnom pokolju, počinio je samoubojstvo. On je tada bio na dužnosti zapovjednika jedne bojne iz sastava vojske bosanskih Srba koja je bila uključena u operacije masovnih etničkih progona nesrpskog stanovništva s područja općina Sanski Most i Ključ.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Briševu je živjelo 370 Hrvata. Na popisu provedenom 2013. godine bilo ih je tek četiri, a Briševo kao mjesto sjećanja i pijeteta ne postoji.

Dnevnik.ba

23. rujan 2021 23:45