Article_Top_970x250

Služena prva sveta misa kod križa na Blidinju

borova glava

Služena prva sveta misa kod križa na Blidinju

kol 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: blidinje.net

Borova Glava, zadnja je padina planine Vrana i strmo se spušta u jezero Blidinje.

Brdo je golo, obraslo travom, a u svom južnom dijelu drži u naručju malo groblje Borovu Glavu. Groblje čuva bol i tugu 1942. godine. Četnici su uz pomoć Talijana prodrli na plato Polja i poklali mnogo nevinih ljudi, civila. Ne samo u Modrušu koji je pod Borovom Glavom, već i u Risovcu, u Dugom Polju, u Badnjima, na Sesaruši, na Barama, na Konjskom i drugim dijelovima Polja. S Borove se Glave vide skoro sva nabrojena mjesta. Zato je tinjala pobožna želja, na toj predivnoj uzvisini, na kojoj je uvijek lahor, ili jaki vjetar, uzdići svim ubijenim na Poljima križ.

Križ visine 15 metara postavljen je 17. listopada 2017. u čast sv. Bernarda, zaštitnika planinara, a projekt je pokrenut na inicijativu Ekološko turističke udruge “Blidinje”, uz podršku općine Posušje, općine Tomislavgrad, H.P.D. Pločno ,P.D. Orlova stina, Udruge Visit-Blidinje i Franjevačke kuće molitve “Masna Luka” . Inicijalni sastanak tim povodom održan je 14. svibnja 2017. u planinarskom domu „Orlova stina“. Postavljanju križa nazočili su duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić i ravnatelj Franjevačke kuće fra Petar Krasič. Nakon što križ u potpunosti bude završen bit će blagoslovljen, nadamo se već sljedeće godine, na svetoj misi koja će se na ovom mjestu služiti svake godine prve nedjelje iza Velike Gospe.

Prva je sveta misa slavljena 19. kolovoza 2018. godine u podne. Svetu je misu predvodio kapelan Polja fra Ante Marić uz koncelebraciju fra Petra Krasića. Na svetoj je misi bilo skoro četiri stotine vjernika, a preko stotinu ih je pristupilo sv. pričesti. Puhala je bura, i to baš jako. Pod Borovom je Glavom i u Poljima nije bilo, ali je na Borovoj Glavi puhala. No, vjernicima i fratrima nije smetala. I jedni su se i drugi na tu buru, i na razne nedaće kroz našu povijest i danas navikli. Fra Ante je propovijedao o značenju i smislu patnje i križa, te o značenju križa na Borovoj Glavi, koji će biti naša zahvala ubijenima, koji su život dali za vjeru, Boga, svoj dom i svoju obitelj. Misna je čitanja čitala Antonija Bakula. Nakon svete mise pod križem su se fotografirali svi prisutni.

Dogovorili su se da će do slijedeće sv. mise pod križem imati ispisana imena svih poginulih na Poljima u Drugom svjetskom ratu i poraću i Domovinskom ratu, piše blidinje.net

Dnevnik.ba

Tagovi: