Article_Top_970x250

Službeno: SP u Kataru 2022. se igra zimi, a ostaje još samo jedna nepoznanica

Potvrdio Infantino

Službeno: SP u Kataru 2022. se igra zimi, a ostaje još samo jedna nepoznanica

srp 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Potvrdio je to glavni čovjek FIFA-e Gianni Infantino na novinarskoj konferenciji u Moskvi. No, ostaje još samo jedna nepoznanica...

Svjetsko prvenstvo u Rusiji je podiglo standarde u dosadašnjoj organizaciji Mundijala. Rusi nisu štedjeli i pokazali su kako se organiziraju velika natjecanja.

Kada se sjetimo 2014. i Mundijala u Brazilu, ovo u najvećoj zemlji svijeta je bilo pravi spektakl. Prije četiri godine, reprezentacije su se mučile sa smještajima, lošim uvjetima, a neki stadioni su nekoliko tjedana prije početka tek bili završeni s gradnjom.

U Rusiji je sve bilo drugačije, na jednoj višoj razini, a tko zna što nas tek čeka 2022. Bogati Katar je domaćin tog prvenstva, a sigurni smo kako ni oni neće štedjeti na infrastrukturi. Najveći problem je predstavljalo vrijeme u toj paklenoj pustinji, ali ni oko toga se reprezentacije više neće morati brinuti.

Sp u Kataru se igra zimi od 18. studenog do 21. prosinca, tj. samo se finale igra na zimu. Potvrdio je to glavni čovjek FIFA-e Gianni Infantino na novinarskoj konferenciji u Moskvi. Ostaje još samo jedna nepoznanica - hoće li u Kataru nastupiti 32 ili čak 48 reprezentacija.

“Analizirali smo to pitanje i jednoglasno odlučili da ćemo s 32 proširiti na 48 reprezentacija. U prošlosti smo imali 13, 16, 24 i sada 32 reprezentacije. Broj članica FIFA-e raste, kvaliteta također. Imamo reprezentacije kao što su Italija, Nizozemska, Čile, Kamerun, SAD, Turska koje su kvalitetne, a ovaj se puta nisu plasirale. Vidjeli smo što se događa i na ovom prvenstvu. Hrvatska je u finalu, tko bi to očekivao. Hrvatska je mala zemlja, bogata u nogometnoj kulturi i povijesti, ali tko bi to očekivao. To dokazuje da je kvaliteta visoka i da je odluka o proširenju ispravna. Postoji kvaliteta i izvan 32 reprezentacije. No,  prerano je za nagađanja. Razgovarali smo s Katarom i nastavit ćemo pregovore. Imamo otvorenu raspravu. Međutim, ako svi u tome uključeni pristanu, možemo i proširiti format i na sljedećem SP-u”, kazao je Infantino.

Ova odluka će sigurno potresti svjetske lige koje će morati prilagoditi svoj kalendar, a možda ponajviše engleski Premiership u kojem se u tom razdoblju odigra dosta utakmica. Već se i ranije spominjalo da bi se sljedeći Mundijal mogao igrati zimi, a čelnici engleske Premier lige su kazali kako se ne slažu s tim i kako neće pustiti igrače koji igraju u klubovima Premiershipa. No, i oni će s pritiskom FIFA-e sigurno popustiti.

No, s nogometne strane SP u Kataru bi moglo biti najbolje ikada. Najveće nogometne zvijezde po prvi put neće doći na Mundijal umorne nakon teških sezona već će biti u punom naponu snage. Jedino što je loše za nas gledatelje je to što ćemo na sljedeće Svjetsko prvenstvo čekati nešto duže vremena.

Dnevnik.ba/ T.R.